Odvolací soud projedná případ porodní asistentky Königsmarkové

29. 11. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Odvolací Městský soud v Praze se dnes bude zabývat případem prezidentky Unie porodních asistentek Ivany Königsmarkové. Obvodní soud pro Prahu 3 jí v září uložil dvouletý podmíněný trest za ublížení na zdraví s následkem smrti. Podle obvodního soudu v roce 2009 neoprávněně vedla komplikovaný domácí porod. Novorozenec se při něm dusil a kvůli nedostatku kyslíku skončil s těžce poškozeným mozkem. Dítě přežívalo na přístrojích 20 měsíců, letos v březnu zemřelo.


Prvoinstanční soud Königsmarkovou potrestal i zákazem činnosti na pět let a uložil jí uhradit zdravotní pojišťovně výdaje 2,7 milionu korun. Königsmarková asistovala v červenci 2009 u porodu v Praze 3. Podle obvodního soudu se dostatečně neinformovala o předchozích porodech rodičky, při kterých se objevily komplikace.

Sama pak prý přehlížela problémy, které žena před porodem i při něm měla, a neposlala ji do nemocnice. Zároveň údajně neměla dostatečné zázemí na to, aby sama provedla komplikovaný porod. Dítě se proto podle obvodního soudu začalo dusit a vdechlo zkalenou plodovou vodu. Königsmarková pak podle nepravomocného verdiktu neprovedla řádnou resuscitaci.

Königsmarková je přesvědčena o tom, že při porodu nechybovala. Do chvíle, kdy se dítě narodilo, prý nic nenasvědčovalo tomu, že nastanou komplikace. U ženy při prohlídkách zaznamenala pouze vyšší tlak. Její advokát dříve uvedl, že Königsmarková bere vždy jen nerizikové rodičky. Matka zemřelého chlapce ji prý ale o svých předchozích problémech neřekla. Částečnou vinu rodičky připustila i soudkyně obvodního soudu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?