OECD doporučila české vládě zásadní reformu veřejného zdravotnictví

2. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zpráva OECD z letošního března o vývoji české ekonomiky obsahuje desítky stránek rozboru situace v českém "plýtvavém" zdravotnictví. Za největší "zátěž" přitom označila pražské zdravotnictví s vysokým počtem lůžek i lékařů...


Zpráva OECD z letošního března o vývoji české ekonomiky obsahuje desítky stránek rozboru situace v českém „plýtvavém“ zdravotnictví.

Na podporu svého stanoviska nechala OECD zpracovat několik scénářů - jak se budou vyvíjet náklady na české zdravotnictví v období do roku 2030, pokud v něm dojde či nedojde k zásadním změnám.

Horší scénáře hovoří o tom, že se výše vybíraného zdravotního pojištění vyšplhá až na 10 procent HDP, což by podle OECD škodilo ekonomice ČR a jejímu hospodářskému začlenění do Evropy.

Prestižní mezinárodní organizace proto české politické reprezentaci doporučuje přijmout některá opatření k účinnější regulaci výdajů na zdravotní péči.


Za největší „zátěž“ přitom označila pražské zdravotnictví s vysokým počtem lůžek i lékařů.

K hlavním potřebným reformním krokům OECD zařadila redukci akutních nemocničních lůžek a počtu ambulantních specializovaných služeb.

Za největší „zátěž“ přitom označila pražské zdravotnictví s vysokým počtem lůžek i lékařů.

Škrty i v hrazení péče pojišťovnami

Dále OECD doporučuje, aby zdravotní pojišťovny hradily pouze medicínsky plně odůvodněnou péči.

Část úspor by pak měla sloužit tomu, aby se k evropskému průměru přiblížily ceny léčiv i mzdy českých zdravotníků. Z racionalizačních opatření OECD nevynechala ani praktické lékaře.

Pokud by byli donuceni sdružovat své praxe nebo by na smluvní bázi společně využívali personál či další vybavení, péče u nich by mohla být levnější, tvrdí tato organizace ve své zprávě.

(boš),www.Zdravi.Euro.cz, 1.4. 2003

více vZdraví.Euro.cz č. 15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?