OECD o německém zdravotnictví: výkonné, ale i otazníky

4. 6. 2013 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německé zdravotnictví je mezinárodně na špičce vysoké kvality i dostupnosti péče a systém veřejného pojištění funguje spolehlivě – takové hodnocení vyplývá ze studie zpracované v gesci OECD.


Zástupci této organizace spolu s ministerstvem zdravotnictví SRN prezentovali výsledky šetření na konferenci v Berlíně. Studii autoři zaměřili primárně na nemocniční sektor. Vedle chvály však poukázali i na některé problematické oblasti: Nemocnice se například až příliš soustřeďují na lůžkovou péči, zatímco v mnoha jiných zemích je výraznější trend přesouvat péči pokud možno do sféry ambulantní.

Celkově má SRN až příliš vysoký počet lůžek v přepočtu na 1000 obyvatel a rovněž značný počet nemocnic – 40 na milion obyvatel, zatímco ostatním zemím stačí 30. Napříč Německem se projevují neopodstatněné rozdíly jak v počtu lůžek, tak v počtu prováděných léčebných výkonů, nezdůvodnitelné ze zdravotního, sociálního či ekonomického hlediska. Celkově pak německé nemocnice „chrlí“ v porovnání s průměrem zemí OECD až neuvěřitelné množství výkonů.

Rozdíly ve výkonnosti

V letech 2005–2010 vzrostla v SRN míra hospitalizací o 1,9 %, zatímco v ostatních státech průměrně jen o 0,3 %. Například v Dánsku a Francii míra hospitalizací dokonce o 0,6 % klesla.
Největší počet lůžek na 1000 obyvatel ze spolkových zemí mají Sasko a Brémy (kolem 7 lůžek, zatímco jiným dostačuje jen 5). Jako velmi spornou otázku autoři studie vidí značně rozdílnou výkonnost nemocnic či jejich oddělení.

Zástupci OECD dále konstatovali, že spolkovému ministerstvu chybějí pobídky či nástroje k některým regulačním opatřením ve vztahu k nemocničním kapacitám a jejich výkonnosti. Zatímco jiné země používají DRG úhrady jako prostředek limitace výdajů na nemocnice, Německo tento způsob plateb využívá spíše jen jako nástroj k ocenění finanční náročnosti péče.

Přetahování o slovíčka

Z hodnocení OECD si každý z hlavních aktérů německého zdravotnictví vybral své. Zatímco lékařská komora vnímá především skutečnost, že celkově zdravotní péče v SRN patří k nejkvalitnějším na světě, svaz pojišťoven nahlas přemýšlí o možném riziku, že ne každá nemocnice léčí jen z medicínsky nezbytných důvodů (s podezřením, že se různé výkony provádějí spíše s finanční motivací).

„Přetahování“ o slovíčka mezi komorou a pojišťovnami souvisí s tím, že ministr zdravotnictví Daniel Bahr (FDP) prosadil ve vládě finanční pomoc nemocnicím, jež mají v letech 2013 a 2014 dostat navíc miliardu eur. Svaz všeobecných pojišťoven AOK toto rozhodnutí vlády kritizuje s tím, že další peníze problém nemocnic neřeší, ale je nutná jejich strukturální reforma.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?