OECD potvrzuje pokrok v kvalitě péče v ČR

29. 7. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Studie kvality zdravotní péče v České republice, která si dala za cíl porovnat a vyhodnotit výsledky jednotlivých zemí v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), stvrdila, že ČR dosáhla v posledních dvou desetiletích v oblasti kvality zdravotní péče výrazných pokroků.




Významným ukazatelem je například pokles úmrtnosti pacientů po infarktu myokardu, a to na méně než polovinu. Konkrétně z 15,7 % úmrtí v roce 2001 na 6,8 % v roce 2011, což je jeden z nejstrmějších poklesů ve všech zemích OECD. Také výskyt chronických onemocnění srdce u pacientů s diabetem 2. typu klesl ze 40 % v roce 2001 na méně než 30 % v roce 2008, snížila se i míra příjmů do nemocnice s diagnózou astmatu a chronickou obstrukční plicní nemocí. Výdaje na zdravotní péči v ČR ve výši 7,2 % HDP přitom patří mezi členskými státy OECD k nejnižším. „Hlavním doporučením studie je věnovat zvýšený zájem programům na posílení a podporu primární péče a prevence, které by pomohly zastavit nárůst výskytu diabetu a dalších chronických onemocnění. Kvalita zdravotní péče v naší zemi je pro resort zdravotnictví jednoznačnou prioritou, a proto se těmito doporučeními budeme určitě řídit,“ reagoval na závěry studie ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Zastavit růst obezity a kuřáctví

Ze studie ale vyplynula i řada alarmujících faktů. Výskyt diabetu v ČR je přibližně 8 %, což je více než průměr zemí OECD, který činí 6,9 %. Míra obezity dospělých se zvýšila ze 14 % v roce 2000 na 21 % v roce 2011 a je také vyšší než průměr v zemích OECD, který je 17,2 %. Znepokojivý je rovněž výskyt nadváhy či obezity u 15letých Čechů, jehož míra se zvýšila z 9 na 15 %. Tento trend považuje za velmi vážný i výkonná ředitelka Zdravotnické divize OECD Francesca Colombová. „Skutečnost, že míra obezity je vyšší, než je průměr v OECD, a nadále roste, je velmi alarmující. Česká republika se musí více soustředit na programy prevence a včasné detekce tohoto onemocnění, aby bylo možné co nejdříve zahájit jeho léčbu,” uvedla výkonná ředitelka Colombová a doporučila zvážit možnost poskytování finančních pobídek praktickým lékařům tak, aby mohli převzít vedoucí úlohu v komplexní léčbě pacientů s diabetem.
Česká republika je také jedinou zemí v rámci OECD, v níž stále roste počet kuřáků. Podíl dospělých osob denně kouřících tabák se v letech 2000–2011 zvýšil o 5 %, zatímco průměr OECD v tomto období poklesl o 21 %. ČR má také jednu z nejvyšších úmrtností na ischemickou chorobu srdeční a cévní mozkové příhody. Úmrtnost na choroby srdce dosahuje 260,4 úmrtí na 100 000 obyvatel – více než dvojnásobek průměru v zemích OECD, který je 115,2. U cévních mozkových příhod je tato četnost 106,4 na 100 000 obyvatel, průměr v zemích OECD činí 69,1.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?