Oficiální žebříček chybí. HN ho sestavili lékaři

5. 10. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé pořád nevědí, jak se kde léčí. HN přinášejí seznam nejlepších nemocnic, který sestavily největší špičky.


Které nemocnice léčí nejlépe nádory na mozku, zacpané srdeční cévy nebo třeba šedý zákal? Kde máte největší šanci, že se vyléčíte z nebezpečné rakoviny tlustého střeva? A kteří ortopedi vám nejlépe vymění kyčelní kloub?

Nevíme. Přesné a všem lidem přístupné informace, které by nebyly založené na dojmech, ale na tvrdých datech, zatím nikdo českým pacientům dát nechce.

Tvrdá data o kvalitě péče, která by se dala docela dobře srovnávat, přitom mají jak pojišťovny, tak i jednotlivé nemocnice. Ale nechávají si je pro sebe. A politikům, kteří jinak mají přes 220 veřejných miliard vybraných na zdravotnictví přísně kontrolovat, je to jedno.

První, kdo se o měření kvality péče pokusil, byl v roce 2006 tehdejší ministr David Rath. Jeho první dva žebříčky nemocnic ale byly velký průšvih. Vůbec totiž nebraly v potaz, jak těžce nemocní pacienti se v konkrétní nemocnici léčili. Třetí žebříček, který chtěl Rath vydat na podzim 2006, ale hned po svém nástupu v září 2006 zrušil jeho nástupce Tomáš Julínek.

Tento žebříček měl přitom zatím nejvěrněji říct, která nemocnice je v konkrétním oboru nejlepší. Rath pro jeho sestavení poprvé použil evropsky uznávanou metodiku DRG, která bere v potaz nejen výsledky léčby, ale také vážnost stavu pacienta a jeho komplikace.

Místo žebříčků slíbil Tomáš Julínek v dubnu 2007, že každá nemocnice dostane určitý počet hvězdiček - podobně jako hotely. Julínek ale nikdy svůj slib nesplnil, a lidé tak pořád nevědí, jak se kde léčí. Současný ministr Leoš Heger pak rovnou přiznává, že na zveřejňování kvality péče teď nemá čas.

Lidé se tak mohou rozhodovat zatím jen podle žebříčků spokojenosti pacientů. Jenže spokojenost s hezkým pokojem a vlídným přístupem sestřiček je opravdu něco jiného než to, jestli pacienta v nemocnici zbavili nádoru na mozku nebo jestli mu udělali dobrý by-pass.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?