Ohříváním Země se zvyšuje výskyt epidemií cholery

12. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pod "El Niño/Southern Oscillation-Phänomen" (ENSO), jak zní jeho přesný vědecký název, se rozumí pravidelné zahřívání povrchních vod v tropickém Pacifiku. Objevuje se průměrně každé 4 roky a má vliv na klima a výskyt onemocnění...


Ohřívání Země ovlivní ve rozvojových zemích další vzestup onemocnění cholerou, tvrdí vědci z USA, Španělska a Bangladéše v On-line vydání Proceedings of the National Academy of Sciences. Skupina se zabývá studiem vlivů El Niňo na klima.

Pod ”El Niño/Southern Oscillation-Phänomen (ENSO)”, jak zní jeho přesný vědecký název, se rozumí pravidelné zahřívání povrchních vod v tropickém Pacifiku. Objevuje se průměrně každé 4 roky, má vliv na světové klima a tím i na výskyt onemocnění závislých na klimatu. Skupina kolem Mercedese Pascuala z University of Michigan v Ann Arbor již v předcházející studi publikované v Science (2000; 289: 1766-9) uveřejnila, že ENSO v posledních dvou desetiletích zvýšilo svou intenzitu.

Paralelně s touto intenzitou se zvýšil počet případů onemocnění cholerou v Bangladéši. V nové publikaci jsou uvedeny klimatické údaje od roku 1893 do roku 1920 a od roku 1920 až do 1940 včetně analýzy. Ta ukazuje, že počet případů onemocnění cholerou v uplynulém století se zvyšoval paralelně se stoupající intenzitou ENSO. Teplo zřejmě přispívá k rozmnožování původce cholery v brakických vodách, což vysvětluje častější výskyt epidemií.

Související odkazy:

Zpráva University of Michigan

Pozadí El Niňo z Max-Planck-Institutu pro meteorologii (Hamburg)

Abstrakta v Science

Dr. Miloš Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?