Ohrožený druh, to již nejsou jenom zubaři

17. 4. 2009 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktičtí lékaři na Vysočině stárnou. A tempo jejich stárnutí je z pohledu některých expertů ze zdravotnictví znepokojivé. "V kraji Vysočina bylo podle průzkumu z roku 2007 celkem 68 procent praktických lékařů starších padesáti let. Z toho pětina již dosáhla důchodového věku. Výjimkou nejsou ani doktoři, kterým je 75 let a pořád pracují," řekl Martin Hofman ze společnosti MediClinic....


Tato firma se snaží svým novým projektem zajistit nástupce alespoň v některých ordinacích. Projekt zatím rozjela hlavně na Pelhřimovsku. Připravují se ale i ordinace v Jihlavě, Třebíči a Náměšti nad Oslavou.

„Až odejdu do penze, firma obstará mého nástupce a péče o moje pacienty bude plynule pokračovat. Nechtěl jsem zakončit kariéru tak, že klíče od ordinace pověsím na radnici na hřebík,“ líbí se nový projekt dětskému lékaři Vladimíru Ladmanovi z Pelhřimovska.

Ve zdravotnictví se již delší dobu hovoří o nedostatku zubařů. Teď se začíná mluvit nahlas i o tom, že by mohl být problém s náhradou praktických lékařů. Celý systém ovšem aktivita MediClinic a jí podobné nespasí.

„Problémem je nedostatek absolventů v oblasti ambulantní péče a také jejich nedostatečné finanční zázemí, nutné pro pořízení vlastní praxe,“ zmínil se dále Martin Hofman.

„V Polné je problémem i zástup za dovolenou. Následovníků je velice málo,“ uznala lékařka Jaroslava Hájková z Polné. „V Jihlavě je nás odhadem tak 70 procent praktických lékařů kolem padesátky. Až tato generace odejde do důchodu, mohl by nastat problém,“ připustila lékařka z krajského města Dagmar Janoušková.

„Na medicínu se hlásí malý počet zájemců. Studium je velmi náročné, další problém je získat následnou praxi,“ dodala Janoušková.

Mladí lékaři mají také potíž získat od bank úvěr na rozjezd soukromé ambulance. Zatímco školu vyšlo v roce 2007 necelých 800 mediků v oboru všeobecného lékařství, bylo po celé České republice 1689 praktických lékařů ve věku nad 60 let.

VĚK LÉKAŘŮ

Praktičtí lékaři celorepublikově stárnou. Podle informací společnosti MediClinic a Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR bylo v roce 1995 celkem 27 procent praktických lékařů ve věku do 39 let. „Jen“ 13 procent doktorů mělo 60 let a více.

V roce 2007 už byla situace ale diametrálně odlišná a stále se zhoršuje. Koncem předloňského roku bylo ve věku nad 60 let již 23 procent praktických lékařů.

Dalších 43 procent se jich pohybuje v rozmezí od 50 do 60 let věku. Problémem je, že lékaři v důchodovém věku mají nyní jen minimální šanci předat zavedenou ambulanci svému nástupci.

Jaroslav Paclík, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?