Okolo nemocnice přituhuje

26. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Součková obvinila přednostu tachovského okresního úřadu Wagnera, ze maří její plán na záchranu nemocnice v Plané a požaduje jeho odvolám. Wagner se však brání tím, že její plán je v rozporu se zákonem...


PLANÁ U MARIÁNSKÝCH LÁZNÍ - Krize okolo zdejší zadluženě nemocnice v posledních dnech graduje. Ministryně zdravotnictví Marie Součková veřejně obvinila přednostu tachovského okresního úřadu Josefa Wagnera, ze maří její plán na záchranu nemocnice v Plané.

Proto požaduje jeho odvolám. Wagner se však bráni tím, že plán na sloučení nemocnice v Plané s plzeňskou fakultní nemocnicí, který Součková předložila koncem srpna, je v rozporu se zákonem. Ministryně ale trvá na tom, že obě zdravotnická zařízeni sloučit lze. Zároveň vyslovila podezření, že existují snahy nemocnici dostat na kolena, a pak ji levně koupit. To vsak nehodlá dopustit, protože v areálu nemocnice se nachází moderní pavilon dostavěný v polovině devadesátých let nákladem 300 miliónů komn. Podle přednosty ale za krizi nemocnice může špatné nastavený systém financováni okresních nemocnic. Ten se nejdramatičtěji projevil na Tachovsku údajně proto, že jde ojeden z nejchudších okresů v celé republice.

Pokud skutečně kdosi chtěl dostat plánskou nemocnici na kolena, tak se mu to bezesporu podařilo. Na 250 zdejších zaměstnanců v pondělí dostalo místo výplaty jen bezcenné papíry, tzv. dlužní úpisy. Nedostanouli své peníze během krátké doby tedy do několika dnů existuje reálné nebezpečí, ze začnou nemocnici hromadně opouštět. I kdyby novou práci nenašli, budou alespoň pobírat podporu v nezaměstnanosti, tedy alespoň nějaké peníze. Další skupinou obyvatel, která Je z posledních událostí notně rozčarována, jsou obyvatelé Tachovska. Od října bude pravděpodobně opět uzavřena interna jediné oddělení, které mělo v září v rámci plánského zdravotnického zařízení otevřenu svoji lůžkovou část. Za složitějšími lékařskými zákroky včetně operací tak budou muset obyvatelé okresu opět dojíždět do okolních nemocnic. Poprvé tento stav nastal již v srpnu, kdy byla plánská nemocnice poprvé ve své historii kvůli nedostatku peněz na provoz uzavřena.

(má), Haló noviny, 26.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?