Okruh lidí, kteří mohou být očkováni proti chřipce, se rozšíří

12. 1. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda v pondělí schválila návrh ministryně zdravotnictví Dany Juráskové na rozšíření očkovací strategie proti prasečí chřipce. Podle nového návrhu by měly být očkovány další skupiny lidí se zdravotním rizikem a více zdravotníků.


Očkováni mají být také pracovníci nezbytných veřejných služeb, jako jsou policisté, hasiči a vojáci. Předseda vlády Jan Fischer se očkovat nenechá. „Pevně doufám, že to vydržím,“ řekl s úsměvem na dotaz ČTK. Očkovat se nenechává ani proti běžné chřipce.

Podle premiéra Jurásková vládu informovala, že do Česka dorazí další zásilka asi 70.000 vakcín.

Vybrané skupiny dostávají vakcínu proti prasečí chřipce od 23. listopadu. Přednost měli pacienti se zdravotním rizikem, pro něž bylo určeno 713.000 dávek. Současně s nimi se začali očkovat zdravotníci, pro něž bylo vyčleněno 137.000 vakcín.

Lidé důležití pro chod státu měli dostat 150.000 dávek. Hodně pacientů i zdravotníků ale dobrovolné bezplatné očkování odmítlo.

Zatím je v Česku 167.000 dávek vakcíny, v polovině prosince se z nich podle údajů ministerstva využila zhruba čtvrtina. Naopak o vakcínu podle lékařů projevovali zájem i lidé, kteří na ni nárok neměli. Ministerstvo se proto rozhodlo očkování rozšířit na další lidi.

Na očkování bude mít nárok více pacientů se srdečními chorobami, také pacienti s cukrovkou léčení inzulínem včetně dětí od deseti let. Vakcínu dostanou i dospělí vozíčkáři s nervosvalovým postižením, kteří mají potíže s dýcháním, a pacienti z psychiatrických léčeben a léčeben pro dlouhodobě nemocné.

Dobrovolné očkování se rozšíří na všechny zdravotnické pracovníky poskytující lékařskou péči včetně péče lékárenské a na pracovníky ve zdravotně-sociálních službách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?