Olomoucká klinika pomůže lidem s alergií na kov v ústech

4. 10. 2006 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacientům s alergií na kov v zubní protetice pomůže v dohledné době klinika zubního lékařství Fakultní nemocnice v Olomouci. Od ministerstva školství získala dvoumilionový grant na novou technologii, která umožňuje zhotovit korunku či můstek bez použití slitin. První pacienti by ji mohli využít již v lednu příštího roku, řekl dnes novinářům přednosta kliniky Miroslav Eber...


Olomouc -

Podle něj klinika eviduje zhruba 90 alergických pacientů. „S alergiky se setkáváme stále častěji a mohli jsme jim jen těžko vyhovět. Slitiny pro ně představují nepříjemný pocit v ústech, který přerůstá až v bolest a objevuje se i vyrážka v dutině ústní,“ uvedl Eber.

Podle něj nová technologie CEREC umožňuje nahradit slitinu vysokopevnostní keramikou, která je vytvarována na fréze řízené počítačem. Podobná metoda se uplatňuje zhruba na třech pracovištích v České republice, na Moravě bude Olomouc patrně první.

Nesnášenlivost kovů má celou řadu příznaků. Lidé nesnášejí nejen kov ústech, ale například i šperky, opasky a podobně. Mohou využít například zlata či platiny, které jsou ale drahé. Nová metoda kov nahradí keramikou. „Můstky ale nemohou být rozsáhlé, nemohou být delší než čtyři centimetry. V západní Evropě se tento postup hojně využívá,“ upozornil Eber. V současné době absolvují olomoučtí specialisté školení, aby mohli metodu využívat.

Klinika zubního lékařství provede ročně na 50.000 vyšetření a ošetření. Věnuje se standardní komplexní zubní péči. Stará se například o děti po úrazech v oblasti zubů, věnuje se oblasti zubních implantátů a podobně. V fakultní nemocnici funguje i klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie. Její lékaři ročně ošetří kolem 40.000 pacientů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?