Olomoucká nemocnice hledá úspory, od září zruší 90 lůžek

27. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Celkem 91 lůžek ubude od září na pěti klinikách Fakultní nemocnice v Olomouci. Vedení zařízení si od tohoto kroku slibuje úsporu zhruba 50 milionů korun ročně. Změna se dotkne nejvíce dětské kliniky...


OLOMOUC - Celkem 91 lůžek ubude od září na pěti klinikách Fakultní nemocnice v Olomouci. Vedení zařízení od tohoto kroku očekává úsporu zhruba 50 milionů korun ročně, což pomůže vylepšit hospodaření zadlužené nemocnice.

Ztráta největšího zdravotnického zařízení v kraji dosahuje dnes asi půl miliardy korun. Opatření se podle vedení nemocnice pacientů nedotkne.

„Snížení počtu lůžek je součástí programu konsolidace nemocnice. Souvisí také s jednáním s Olomouckým krajem a ministerstvem zdravotnictví, podle nichž by naše nemocnice měla zrušit 179 akutních lůžek,“ řekl ředitel nemocnice Jaroslav Vomáčka.

Největší úbytek lůžek na dětském oddělení

Ředitel uvedl, že byla vybrána lůžka, která nebyla dlouhodobě vytížena. Proto by se rozhodnutí nemělo dotknout poskytované léčebné péče. Největší úbytek, a to 27 lůžek, čeká dětskou kliniku, opatření postihne také alergologii, II. internu, porodnicko-gynekologickou kliniku a kliniku kožních a pohlavních

chorob.

„U nás v tom problém nevidím, redukci jsme museli udělat i v souvislosti s přesunem novorozeneckého oddělení na porodnickogynekologickou kliniku. Porodnost je nižší, takže všechna dětská oddělení v republice snižují kapacitu. Změnil se také postoj k pacientům, řada z nich využívá zejména ambulantní péče,“ řekl přednosta dětské kliniky Vladimír Mihál.

Dvaceti lékařům nabídne nemocnice změnu oboru

Snížení počtu lůžek se dotkne asi 20 lékařů a středního zdravotnického personálu. „Sestry se budeme snažit převést tam, kde je jich nedostatek. Lékařům nabídneme možnost změny oboru, urychlíme také odchody do důchodů. U zhruba 40 administrativních pracovníků a dělníků zřejmě dojde od září i k propouštění. Nemá smysl prodlužovat ekonomickou krizi nemocnice,“ dodal Vomáčka.

Finanční situaci hodlá nemocnice zlepšit také vymáháním dluhů. Například zdravotní pojišťovny podle Vomáčky nemocnici dluží 32 milionů korun. Na konci letošního roku hodlá nemocnice v redukci lůžek pokračovat, uvažuje rovněž o sloučení některých klinik.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?