Olomoucká pobočka VZP kontroluje lékárny v kraji kvůli poplatkům

14. 8. 2009 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucká Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) prověřuje šest lékáren kvůli nevybírání regulačních poplatků. Pracovníci zjišťují, zda nebyl porušen zákon, konečné rozhodnutí bude na právnících. Podnět dostala všeobecná zdravotní pojišťovna od čtyř klientů lékáren. ČTK to dnes řekla ředitelka odboru zdravotní péče olomoucké VZP Milena Křivínková...


„Lidé se na nás obrátili s dotazem, proč se zde poplatky nevybírají. Dva stěžovatelé nám volali obden. Je to velmi nepříjemné, ale ze zákona jsme povinni věc prověřit. Zjišťujeme, zda se ve zmíněných lékárnách poplatky vybírají či je například odečítají. Kontroly proběhly v minulém týdnu,“ poznamenala Křivínková.

Jednou z prověřovaných lékáren je například Dr. Max. „Jako reakci na nevybírání třicetikorunových poplatků v krajských lékárnách síť lékáren Dr. Max svým zákazníkům po celé republice plně kompenzuje formou věrnostního bonusu povinné poplatky při vyzvednutí léku. Výjimkou jsou pak města, kde soud zakázal krajským lékárnám nevybírání poplatků,“ sdělil ČTK zástupce provozovatele lékáren Dr. Max Luboš Korbelář s tím, že společnost zákon neporušuje.

Podle něho totiž poplatky vybírá, byť je „věrným pacientům“ následně kompenzuje vyplacením bonusu v jejich plné výši. „Pro lékárny Dr. Max to ale znamená, že část z ceny léku doplácejí za pacienta ze své marže, v mnoha případech i na úkor ztráty. Takto vzniklou škodu již provozovatel sítě začal vymáhat soudní cestou. Od začátku kompenzace regulačních poplatků tato škoda přesahuje 60 milionů korun,“ uvedl Korbelář.

Krajské nemocnice ve Šternberku, Přerově a Prostějově má od olomouckého hejtmanství pronajaty Středomoravská nemocniční z holdingu Agel. Společnost dostala nedávno od VZP za nevybírání poplatků v lékárně a třech nemocnicích v kraji pokutu 150.000 korun. Pojišťovna ministerstva vnitra firmě uložila pokutu 10.000 korun.

Středomoravská nemocniční se ale proti pokutám odvolala. „S rozhodnutím nesouhlasíme. Podali jsme naše argumenty, kterými prokazujeme, že v našem případě oprávněně vybíráme poplatky, takže nedochází k porušení zákona. Čekáme, jak to dopadne,“ řekl dnes ČTK mluvčí skupiny Agel Tomáš Želazko.

Olomoucký kraj zaplatil od února do května za regulační poplatky pacientů v krajských nemocnicích zhruba 12 milionů korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?