Olomoucko: zdravotní stav obyvatel se zhoršuje

19. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Největším množstvím nádorů a novotvarů trpí v České republice mužská populace v Olomouckém kraji. Bývalý olomoucký okres byl před třemi lety dokonce na místě prvním. Nadprůměrný je přírůstek novotvarů také u žen...


Olomouc - je třetí nejvyšší v ČR. Vývojová křivka má přitom i nadále rostoucí tendenci, říká analýza vypracovaná krajskou hygienickou stanicí (KHS).

Alarmující je růst počtu potíží oběhové soustavy. Analýza je součástí Programu podpory zdraví Olomouckého kraje, který přijali krajští radní. Cílem dokumentu je podporovat zdravý životní styl obyvatel.

Podle ředitele KHS Zdeňka Nakládala ovlivňuje způsob života lidskou nemocnost a úmrtnost více, než životní nebo pracovní prostředí. Tvrdí, že až z osmdesáti procent.

Program podpory zdraví je zaměřen především na prevenci. Materiál vychází z české národní verze programu Zdraví 21 přijatého Světovou zdravotnickou organizací (WHO). V jedenadvaceti cílech si vytyčuje zlepšení zdravotního stavu v 21. století.

PŘÍČINY ÚMRTÍ NA OLOMOUCKU (ROK 2002):
1. nemoci oběhové soustavy 3491 osob (52 %)
2. zhoubné novotvary 1726 osob (25 %)
3. poranění a otravy 430 osob 6,5 %
(zbytek do 100% = ostatní)

„Zdraví není všechno, ale všechno ostatní bez zdraví nestojí za nic,“píše se mimo jiné v důvodové zprávě krajské rady.

„Přijatý program bude sloužit jako podklad pro tvorbu konkrétních projektů,“ vysvětlil náměstek hejtmana Vladimír Válek (USDEU). Ty mohou v budoucnu podat organizace, obce i skupiny občanů. Kromě podpory hejtmanství se při jejich financování podle Válka očekává především využití grantů ministerstva zdravotnictví.

„Pochybuji, že by se dalo použít strukturálních fondů Evropské unie. Ty podporují zdravotní prevenci jen minimálně,“ uvedl.

„Zdravotní stav se nedá ovlivnit žádnou hurá akcí. Program počítá s pěti až patnáctiletou působností,“ řekl šéf KHS Nakládal. Upřesnil, že v tomto případě se nejedná o zdravotnictví, ale o zdraví.

„Tady neplatí žádné zákazy a příkazy, jde spíše o kampaň propagující zdravý životní styl,“podotkl hygienik. Zdraví obyvatel budou podobným způsobem podporovat všechny kraje v České republice. Nejdále v realizaci zdravotních programů zatím pokročilo Liberecko.

Pavel Konečný, Olomoucký den

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?