Olomoucký hejtman: dětská oddělení budou

1. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucký kraj nepředpokládá, že by v dohledné době došlo ke zrušení dětských lůžkových oddělení v nemocnicích. Uvedl to hejtman Jan Březina. Popřel tak informace, které se vyskytly v minulých dnech v médiích, podle nichž hrozí dětským oddělením v Hranicích, Šternberku a Prostějově zánik...


„Je to bouře ve sklenici vody, kterou zřejmě způsobil nějaký osamocený výkřik z ministerstva zdravotnictví. Nevylučujeme sice redukci dětských lůžek, ale nelze hovořit o zavírání celých pediatrických oddělení,“ konstatoval Březina.

Skutečností je, že kraj dostal od ministerstva zdravotnictví návrh na zrušení 135 dětských lůžek. Jednalo se však jen o doporučení. Návrh ministerstva považuje za optimální uzavření celých oddělení.

DÁLE ČTĚTE:
Lékaři nesouhlasí s důvodem odvolání Holcáta

„Provedli jsme analýzu výkonnosti dětských oddělení a víme, že jsou někde problémy, protože dětská populace klesá. Musíme však postupovat uvážlivě a vše zhodnotit spolu s poskytovateli zdravotní péče a zdravotními pojišťovnami,“ řekl krajský zdravotní rada Josef Gerold. Ani podle něj nepřichází v úvahu rušení celých oddělení, ale spíše jen některých jednotek.

Úpravy se uskuteční postupně v příštích dvou až třech letech. V Olomouckém kraji je ve zdravotnických zařízeních 248 akutních dětských lůžek a 140 novorozeneckých.

Již letos počet lůžek snížila dětská klinika Fakultní nemocnice v Olomouci, počet lůžek v kraji klesne i po zrušení porodnice v Hranicích v lednu příštího roku.

Podle lékařů dětských oddělení sice dětí ubývá, nemohou si ale stěžovat na nedostatek práce. Například v nemocnicích v Hranicích a ve Šternberku se letos zvýšil počet ošetření poté, co ve městech zanikla střediska záchranné služby.

Právo, 1.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?