Olomoucký kraj dá zdravotnickým zařízením 37 miliónů korun

18. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucký kraj letos poskytne zdravotnickým zařízením, které jsou na jeho území, 37 miliónů korun. Jde o peníze na různé drobné investice. Některým opozičním zastupitelům se však nelíbí, že o prostředky věnované privátním nemocnicím, musely být kráceny požadavky krajských zdravotnických zařízení...


Olomoucký kraj letos poskytne zdravotnickým zařízením, které jsou na jeho území, 37 miliónů korun. Jde o peníze na různé drobné investice, a to například do rekonstrukce objektů, nákupu přístrojového vybavení či nových sanitních vozidel.

Částku 29,6 miliónu korun získají nemocnice v Prostějově, Přerově a ve Šternberku, léčebné ústavy v Moravském Berouně a Pasece a zdravotnická záchranná služba, které kraj zřizuje.

Celkem 7,4 miliónu korun dá hejtmanství i soukromým lůžkovým zdravotnickým zařízením v Jeseníku, Šumperku a Hranicích. Návrh byl na středečním jednání krajského zastupitelstva schválen i přes nelibost části opozičních zastupitelů.

„Protože veřejnou službu zdravotnictví v lůžkových zařízeních v kraji provozují i soukromá zařízení, a to někde dokonce výlučně, náš přístup k rozdělení investičních prostředků je rovný. Dělíme investiční prostředky bez ohledu na to, zda je zařízení krajské nebo privátní,“ řekl hejtman Jan Březina (KDUČSL). Podle něj je hlavním kritériem při rozdělování peněz počet lidí, jimž nemocnice slouží.

Některým opozičním zastupitelům se však nelíbí, že o prostředky věnované privátním nemocnicím, musely být kráceny požadavky krajských zdravotnických zařízení.

„Krajské nemocnice se také potýkají s nedostatkem peněz a měli bychom je uspokojovat přednostně. Zvláště, když jde o naše zařízení. Privátní nemocnice jsou obchodní společnosti, které by měly investice hradit z výsledků svého hospodaření,“ poznamenal například zastupitel Josef Milota (ČSSD).

Jeho návrh, aby soukromé nemocnice peníze nedostaly, však nebyl krajskými zastupiteli schválen.

„Pokud by prošel, nebyly by postiženy privátní nemocnice, ale zejména pacienti, kteří jejich péče využívají. Zejména na Jesenicku je soukromá nemocnice jediným lůžkovým zařízením,“ upozornil Březina.

Privátní nemocnice získají od kraje peníze výhradně na přístrojové vybavení. Například nemocnice v Hranicích obdrží 1,85 miliónu korun na pořízení mamografu.

Největší částku z celkové investiční dotace dá kraj nemocnici v Prostějově, a to 12 miliónů korun na nákup zdravotní technologie.

Zdravotnická záchranná služba získá 7,68 miliónu korun na nákup šesti sanitních vozidel pro střediska v Olomouci, Přerově a Šumperku. Loni hejtmanství uvolnilo na investice do zdravotnictví 40 miliónů korun. Osm miliónů korun z toho bylo určeno pro soukromé nemocnice.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?