Olomoucký kraj odložil reformu nemocnic, je prý riskantní

17. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice, jejichž zřizovatelem je Olomoucký kraj, zůstanou i nadále příspěvkovými organizacemi. Rada kraje tak překvapivě po roce a půl příprav upustila od transformace krajských nemocnic na akciové společnosti. Hejtman Jan Březina (KDU-ČSL) označil případnou změnu formy za riskantní...


Olomoucký kraj -

„Provoz nemocnic je nyní v nejasném právním prostředí bez celostátní koncepce zdravotní péče. Raději se zaměříme na zlepšení jejich hospodaření,“ uvedl.

Podle Březiny se úvahy o změnách právní formy odkládají na dobu po krajských volbách. Jeho náměstek Vladimír Válek (USDEU) ujistil, že peníze vynaložené na transformaci nebyly použity zbytečně.

NEMOCNICE VE ZTRÁTĚ:
Nemocnice v Přerově, Prostějově,Šternberku a odborné léčebnéústavy v Pasece a MoravskémBerouně vykázaly loni celkovouztrátu 82 milionů korun.

„Změna na akciové společnosti je jen jedním ze sedmi kroků celkové transformace krajského zdravotnictví,“ upřesnil. Kraj za anylýzy a vypracované projekty zaplatí soukromé firmě necelé dva miliony korun. Nemocnice ovšem odklad transformace nevítají.

„Není to sice nic fatálního, ale jako akciové společnosti by se nám fungovalo lépe. Domnívám se, že k přeměně dojde v polovině příštího roku nebo na začátku roku 2006. Stávající forma příspěvkové organizace je méně flexibilní. Nyní například nemůžeme posílit proměnlivou složku mzdy zaměstnanců podle dosažených výsledků a motivovat je tak,“ podotkl ředitel nemocnice v Prostějově Ivo Vlach.

Zdravotnická zařízení jako příspěvkové organizace mají podle něj celkově měnší prostor pro snižování ekonomických ztrát.

Aciovky se prý neosvědčily

Akciové společnosti z některých nemocnic vytvořila samospráva v Českých Budějovicích, Hradci Králové a Liberci. Jak uvedl náměstek olomouckého hejtmana Ivan Kosatík, neosvědčily se. Nemocnice v Přerově, Prostějově, Šternberku a odborné léčebné ústavy v Pasece a Moravském Berouně vykázaly loni celkovou ztrátu 82 milionů korun.

Více než polovina této ztráty však připadla na stěhování a vybavení nové prostějovské nemocnice. “ Proti jiným regionům hospodaříme s desetinásobně nižším schodkem,“ dodal Válek.

Pavel Konečný, Egon Havrlant, Olomoucký den

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?