Olomoucký kraj podpoří vzdělávání praktických lékařů pro dospělé

24. 8. 2009 9:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucký kraj bude mít od příštího roku nový grant, z něhož hodlá podpořit například vzdělávání zdravotnického personálu. Jako první přijdou na řadu praktičtí lékaři pro dospělé, kterých je v regionu nedostatek a velká část z nich se navíc blíží nebo již dosáhla důchodového věku...


Rada schválila pro tyto účely částku čtyři miliony korun. ČTK to řekl náměstek hejtmana Michael Fischer.

„Máme velké problémy v okrajových oblastech, Jesenicko, Šumpersko, ale i v některých dalších lokalitách. Čeká nás generační obměna. Máme totiž velmi mnoho lékařů ve věku 59 a více let a naopak velmi málo mladých lékařů,“ uvedl Fischer. Z 345 praktických lékařů pro dospělé v Olomouckém kraji je jich 132 ve věku 50 až 59 let, třiapadesát ve věku 60 až 69 let a deseti z nich je již přes 70 let. Naproti tomu ve věku 30 až 39 let jsou v regionu pouze čtyři desítky praktických lékařů pro dospělé, méně než 29 let je pouze jednomu.

„Vzdělávací programy, které organizovalo ministerstvo zdravotnictví v posledních asi deseti letech, byly absolutně nedostatečné, což je vidět na té věkové struktuře. Cítíme odpovědnost za tento systém primární péče a chceme tomu jít naproti. Ministerstvo je schopno řešit tuto problematiku z 50 procent, těch zbylých 50 procent chceme dodat my,“ uvedl náměstek hejtmana.

Krajský úřad podle něho hodlá zaplatit náklady pracovištím, která mají akreditaci na vzdělávání absolventů lékařských fakult pro tento obor. Podle Fischera stojí tříleté školení, jehož závěrem by měl být zisk atestace pro obor praktický lékař pro dospělé, asi jeden milion korun. Hejtmanství si slibuje, že díky grantu ročně získá deset až 14 nových praktických lékařů pro dospělé, které si na nějakou dobu smluvně zaváže k působení na území Olomouckého kraje.

Absolventy lékařských fakult hodlá kraj získávat pro tento projekt již do konce tohoto a v příštím roce, aby mohl projekt spustit bezprostředně po červnových promocích. Podle Fischera by nově přijaté grantové schéma mělo fungovat řadu let. „Podobná situace nás totiž bude čekat u pediatrů i u stomatologů, kde to zatím není tak alarmující,“ uzavřel náměstek hejtmana.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?