Olomoucký kraj požaduje audit hospodaření v Jesenické nemocnici

27. 10. 2011 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucký kraj požaduje audit hospodaření soukromé nemocnice v Jeseníku, která se dostala do finančních potíží. Analýza by měla přinést jasná data o ekonomických ukazatelích nemocnice a byla by podkladem při jednáních o dalším osudu zdravotnického zařízení, řekl náměstek hejtmana Pavel Sekanina (ODS).


Ředitel Jesenické nemocnice Jan Jedlička požadavek kraje odmítl komentovat, protože prý o něm není informován.

Na nutnosti auditu hospodaření nemocnice se v úterý shodli krajští radní. Tento návrh vzešel podle náměstka Michaela Fischera (ČSSD) i na jednání hejtmana Olomouckého kraje s ministrem zdravotnictví.

„Kontrola hospodaření by měla objektivizovat ekonomickou situaci zařízení. Dostal jsem za úkol oslovit vedení nemocnice, zda se bude chtít na analýze podílet. Dnes jsem zaslal panu řediteli dopis a čekám na reakci. Domnívám se ale, že náš požadavek je zcela legitimní,“ uvedl Fischer.

Ředitel Jedlička je v současné době na dovolené. „Stanovisko kraje nebudu komentovat, protože mě nikdo neinformoval. Nevím, proč audit chtějí a kdo by ho měl dělat,“ uvedl Jedlička.

Ať už bude rozhodnutí vedení Jesenické nemocnice jakékoliv, bude vedení kraje podle Fischera pokračovat v jednáních s ministrem zdravotnictví, zdravotními pojišťovnami, případně premiérem Petrem Nečasem. Snahou je dosáhnout navýšení úhrad z veřejného zdravotního pojištění pro nemocnici, která se nachází v odlehlém regionu a zajišťuje péči pro zhruba 40.000 lidí.

Další variantou je ta, že by nemocnici odkoupil stát a následně ji převedl na Olomoucký kraj. „Pro nás by bylo ideální, aby nemocnice fungovala a její vlastník prosperoval. K tomu se snažíme dopomoci, řešení je několik,“ doplnil Fischer.

Podle ředitele Jedličky se nemocnice blíží do provozní ztráty, což souvisí se všeobecnou snahou státu ve zdravotnictví ušetřit. Žádá po kraji, aby s nemocnicí uzavřel smlouvu o službách ve veřejném zájmu. To by například znamenalo, že by se kraj podílel na finančních ztrátách zařízení. Hejtmanství tento krok odmítá.

Jesenická nemocnice je v soukromých rukou od roku 1994. V základních oborech je v ní 156 lůžek, z toho 30 v léčebně dlouhodobě nemocných.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?