Olomoucký kraj přestane od července platit zdravotnické poplatky

29. 6. 2010 8:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucký kraj přestane od 1. července hradit regulační poplatky, které proplácí pacientům krajských zdravotnických zařízení. Rozhodli o tom krajští zastupitelé.


Hejtmanství proplácí lidem regulační poplatky od loňského února formou daru, dosud na ně vynaložilo zhruba 42 milionů korun.

Podle hejtmana Martina Tesaříka (ČSSD) se kraj rozhodl zrušit proplácení poplatků kvůli neformálnímu stanovisku Evropské komise, které označilo současný systém proplácení za diskriminační. „Komise navrhla dvě řešení, buď hradit občanům poplatky ve všech zdravotnických zařízeních, nebo v žádném. My jsme se rozhodli pro druhou variantu,“ řekl zastupitelům hejtman.

Jeho náměstek Michael Fischer (ČSSD) před nedávnem ČTK řekl, že pokud by hejtmanství proplácelo regulační poplatky za pacienty ve všech zdravotnických zařízeních v regionu, stálo by to kraj více než 300 milionů korun ročně. To podle Fischera není v dnešní době reálné.

Poplatky ve zdravotnictví Olomoucký kraj začal proplácet loni v únoru. V minulém roce za ně zaplatil 36,3 milionu korun. Do letošního rozpočtu krajští zastupitelé zařadili 40 milionů Kč, zhruba 5,3 milionu je už vyčerpáno.

„Celkovou částku za letošní rok zatím nelze přesně vyčíslil. Mimo jiné proto, že lidé mají na podání žádosti o proplacení poplatku dva měsíce,“ uvedl Fischer. Doplnil, že rozdíl mezi vyčleněnou a vyčerpanou částkou kraj využije v resortu zdravotnictví, sociálních věcí a v oblasti krizového řízení.

Hrazení regulačních poplatků v krajských zařízeních prosadila do koaliční smlouvy ČSSD. „Měli jsme to ve volebních programech, realita je ale taková, jaká je. Nemá smysl před tím zavírat oči. Nadále se však budeme prostřednictvím našich poslanců snažit, aby regulační poplatky ve zdravotnictví byly zrušeny,“ řekl už dříve Fischer.

Olomoucký kraj poplatky proplácí formou daru. Loni pacienti podepisovali návrh darovací smlouvy přímo v ordinaci či lékárně a poplatek za ně uhradil na základě podkladů zdravotnických zařízení kraj. Letos lidé poplatek na místě hradí, hejtmanství jim ho však na žádost platí zpětně. Hejtmanství proplácí poplatky například pacientům nemocnic v Prostějově, Přerově a Šternberku, odborných léčebných ústavů v Pasece a v Moravském Berouně, zdravotnické záchranné služby či Dětského centra Pavučinka.

Předsednictvo ČSSD se 4. června dohodlo, že krajské samosprávy jako zřizovatelé zdravotnických zařízení mají samy rozhodnout, zda s proplácením poplatků skončí, nebo je naopak začnou hradit všem pacientům bez ohledu na zřizovatele zařízení. Většina krajů od proplácení poplatků ustoupila. Kraje ovládané sociálnědemokratickými hejtmany dosud za vracení poplatků utratily přes 600 milionů korun. Regulační poplatky zavedl v roce 2008 bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?