Olomoucký kraj uhradil za poplatky ve zdravotnictví čtyři mil. Kč

28. 5. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Necelé čtyři miliony korun zaplatil od začátku roku Olomoucký kraj za regulační poplatky pacientů, kteří navštívili v uplynulých měsících krajská zdravotnická zařízení. ČTK to řekl náměstek hejtmana Michael Fischer (ČSSD). Na letošní rok hejtmanství má na hrazení poplatků vyčleněno 40 milionů korun. Kraj pronajímá své nemocnice ve Šternberku, Přerově a Prostějově společnosti Středomoravská nemocniční patřící do holdingu Agel.


„Platby regulačních poplatků se vyvíjejí podle našeho očekávání. V rozpočtu je na tuto položku vyčleněno 40 milionů korun, otázkou však je, jak se rozpočet bude vyvíjet. Každopádně částka 40 milionů korun je určitě dostatečná,“ uvedl Fischer.

Poplatky si nechávají podle něj proplácet zejména starší pacienti a lidé, kteří jsou v nemocnicích hospitalizováni delší dobu. „Nejvíce platíme za pacienty v odborných léčebných ústavech, ve kterých je extrémně dlouhá doba pobytu. Naopak na některých ambulancích typu urologie, chirurgie nebo ortopedie je výběr poměrně nízký,“ uvedl před nedávnem Fischer.

Poplatky ve zdravotnictví kraj začal proplácet loni v únoru. V uplynulém roce za ně zaplatil asi 37 milionů korun. Všechny tři krajské nemocnice ošetří ročně 45.000 pacientů. Do jejich ambulancí přijde za rok 480.000 pacientů. Zdravotnická zařízení kraje má Středomoravská nemocniční pronajaté na 20 let.

V souvislosti s proplácením poplatků před nedávnem rozhodl středočeský krajský soud, že olomoucká záchranná služba porušila zákon, když si poplatky nechala proplácet Olomouckým krajem. Rozhodnutí soud zdůvodnil tím, že podle zákona musí regulační poplatek jednoznačně uhradit pojištěnec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?