Olomoucký kraj zaplatil za poplatky 20 mil. Kč

22. 9. 2009 9:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtmanství poskytuje pacientům peníze na základě darovacích smluv, původně mělo na platby vyčleněno 50 milionů korun. Krajské nemocnice ve Šternberku, Přerově a Prostějově má od hejtmanství pronajaté Středomoravská nemocniční patřící do holdingu Agel...


Zhruba 20 milionů korun zaplatil od února Olomoucký kraj za regulační poplatky pacientů, kteří navštívili v uplynulých měsících krajské nemocnice a lékárny. ČTK to řekl náměstek hejtmana Michael Fischer (ČSSD). Hejtmanství poskytuje pacientům peníze na základě darovacích smluv, původně mělo na platby vyčleněno 50 milionů korun. Krajské nemocnice ve Šternberku, Přerově a Prostějově má od hejtmanství pronajaté Středomoravská nemocniční patřící do holdingu Agel.

Nová politická reprezentace vzešlá z loňských podzimních voleb si při sestavování rozpočtu na letošní rok vyčlenila na úhradu regulačních poplatků za pacienty 50 milionů korun. Už v dubnu ale krajští radní rozhodli, že částku sníží o 13 milionů korun. Rozhodnutí vysvětlili tím, že 50 milionů korun je zbytečně vysoká suma.

„Do konce roku nám zbývá na úhradu regulačních poplatků 17 milionů korun. Vypadá to, že tato částka bude dostatečná. Měsíční platby za poplatky se již nezvedají,“ uvedl náměstek hejtmana.

Poplatky si nechávají podle něj proplácet zejména lidé, kteří jsou v nemocnicích hospitalizováni delší dobu. „Procento proplacených poplatků roste úměrně s délkou hospitalizace. U ambulantní péče je poměr rozdílný, například u interní dosahuje podíl proplacených až 70 procent, u chirurgických je to 30 procent. Vysvětlujeme si to tím, že interní navštěvují starší lidé,“ řekl Fischer.

Všechny tři krajské nemocnice ošetří ročně 45.000 pacientů. Do jejich ambulancí přijde za rok 480.000 pacientů. Zdravotnická zařízení kraje má pronajaté na 20 let Středomoravská nemocniční. Společnost dostala před časem od Všeobecné zdravotní pojišťovny za nevybírání poplatků v lékárně a třech nemocnicích v Olomouckém kraji pokutu 150.000 korun. Pojišťovna ministerstva vnitra firmě uložila pokutu 10.000 korun. Středomoravská nemocniční s rozhodnutím nesouhlasí a odvolala se.

Krajský soud v Ostravě navíc minulý týden zakázal předběžným opatřením prostějovské nemocnici vracet pacientům peníze za regulační poplatky vybrané místní lékárnou. I s tím zdravotnické zařízení nesouhlasí, proti nařízení soudu se odvolá.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?