Ombudsman: Příspěvky na péči nelze krátit jen podle motoriky

3. 5. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Příspěvky handicapovaným nelze podle veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského škrtat ani krátit jen po zhodnocení motoriky postižených. Část lidí sice úkony, jako je příjem stravy, technicky a svalově zvládne, to však neznamená, že jsou titíž lidé vždy schopni jíst samostatně a bez kontroly. Posudkoví lékaři by proto měli hodnotit i psychické hledisko, uvedl Varvařovský v závěrečné zprávě za rok 2011.


Na ombudsmana se kvůli příspěvku na péči obrátila matka autistického chlapce. Stěžovala si na to, že úřady rozhodly o snížení příspěvku na péči ze druhého na první stupeň, i když hochův stav se nezlepšil a s vyšším věkem a větší fyzickou sílou je naopak hůř zvladatelný.

Posudková komise argumentovala tím, že zvládnutí sebeobsluhy závisí na motorice, jíž má chlapec v pořádku. Podle ombudsmana však pohybové úkony nelze považovat za zvládnuté, když tomu neodpovídá psychika. „Přestože tedy chlapec (…) po fyzické stránce patrně dokáže fyzicky zvládnout úkon sezení, není zřejmé, zda z důvodu deficitu v oblasti psychické zvládne v poloze vsedě vydržet alespoň po dobu 30 minut,“ uvedl Varvařovský. Totéž podle něj platí o úkonech, jako jsou příjem jídla a pití, mytí těla, výkonu fyzické potřeby, oblékání i svlékání.

Varvařovský připomínky k práci posudkových komisí uplatnil mezi těmi, které měl k sociální reformě. Ocenil to, že se jím doporučovaná posudková zásada hledět i na psychiku dostala do novely prováděcí vyhlášky k zákonu o sociálních službách. Ombudsman v prvním kole uspěl i v konkrétním případě autistického chlapce. Ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodnutí o snížení příspěvku na péči zrušilo a případ podřízeným úřadům vrátilo k novému projednání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?