Ombudsman se pře s ministerstvem

8. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé mají právo vědět, na co zemřeli jejich příbuzní, tvrdí ombudsman Otakar Motejl. Dostal se kvůli tomu do sporu s Ministerstvem zdravotnictví, podle něhož se údaje o zdraví pacienta mohou zpřístupnit jen těm, o nichž hovoří zákon o zdraví lidu...


Motejl se nemůže dohodnout s lékaři, zda má zemřelý právo na zachování lékařského tajemství

Mohou se s citlivými údaji v dokumentaci seznámit příbuzní zemřelého? Lékaři před tím varují.

Praha - Lidé mají právo vědět, na co zemřeli jejich příbuzní, tvrdí ombudsman Otakar Motejl. Dostal se kvůli tomu do sporu s Ministerstvem zdravotnictví, podle něhož se údaje o zdraví pacienta mohou zpřístupnit jen těm, o nichž hovoří zákon o zdraví lidu. Zákon ale případ, kdy člověk zemřel a rodina chce znát podrobnosti, neřeší.

Motejl se na případě vězně, který zemřel za nejasných okolností v heřmanické věznici loni v červnu, a rodičům zemřelého úřady neumožnily nahlédnout do synovy zdravotnické dokumentace, snaží dokázat absurditu tohoto zákazu. Ministerstvo podle Motejla dokonce brání pozůstalým, aby mohli ze zákona posmrtně chránit synovu osobnost.

Advokát Tomáš Sokol se ale domnívá, že v českém právu neexistuje úprava, která by problém jednoznačně řešila. „Myslím, že nakonec platí absolutní mlčenlivost, zákaz sdělit informace komukoli jinému,“ upozornil.

Také zemřelý člověk má právo na zachování lékařského tajemství, míní Sokol. „Ze zdravotnické dokumentace by rodina mohla zjistit věci, které on nikdy nechtěl, aby se dozvěděla. Třeba jaké prodělal pohlavní nemoci. Právo člověka, který se už nemůže rozhodnout, musí být chráněno silněji,“ dodal.

Lékaři zdůrazňují etickou stránku problému. Patří mezi ně i exministryně zdravotnictví Zuzana Roithová. Podobně jako Sokol připomíná, že dokumentace obsahuje mnoho citlivých údajů. Člověk má mít podle ní právo, aby se po smrti nikdo nezabýval jeho intimním životem. „Pokud mají příbuzní dojem, že došlo k nějakému pochybení, mají obrátit na policii a soudy. Když si myslí, že policie se tím zabývala nedostatečně, mohou se odvolat,“ uvedla.

A jak jsou podobné případy řešeny v evropských zemích? Ani tam pozůstalí nemají právo nahlížet do zdravotnické dokumentace příbuzného, který zemřel. „Úmluva o lidských právech respektuje velmi přísně osobnostní práva,“ vysvětlil David Marx z mezinárodní komise, která se zabývá akreditacemi nemocnic. Také on upozornil, že nahlížení do zdravotních údajů zemřelého by mohlo být v rozporu s tím, co by si zemřelý přál.

Kdo smí podle zákona nahlížet do dokumentace pacienta:

revizní lékaři zdrav. pojišťoven

lékaři a úředníci, kteří prošetřují stížnosti

lékaři z úřadů, které přiznávají sociální dávky

studenti medicíny a zdravotních škol

státní zaměstnanci, kteří sbírají data o zdrav. stavu obyvatelstva

zaměstnanci, kteří data do dokumentace zpracovávají, např. písařky

Pramen: Archiv HN

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 8.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?