Ombudsmanka se zabývá přijímáním žen na práci záchranářek

15. 5. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Kancelář ombudsmanky Anny Šabatové zjišťuje, za jakých podmínek jsou ženy nabírány k zdravotnické záchranné službě na práci záchranářek a nakolik je toto povolání fyzicky náročné.


Některé záchranné služby ženy na záchranářskou práci vůbec nepřijímají s odůvodněním, že nemohou ze zákona nosit tak těžká břemena jako muži.

Výsledky tohoto výzkumu budou známy v druhé polovině letošního roku, řekla ČTK mluvčí kanceláře veřejné ochránkyně práv Iva Hrazdílková.

Podnět k výzkumu daly ženy, které záchranná služba nepřijala na záchranářskou práci. Některé z nich se obrátily na kancelář ombudsmanky.

Ženy upozornily na to, že nebyly přijaty do zaměstnání u záchranky jen s odkazem na příslušné nařízení vlády z roku 2007. Tento dokument obsahuje tzv. hmotnostní limity pro manipulaci s břemeny, které jsou rozdílné pro muže a ženy.

Podle nařízení mohou ženy v zaměstnání manipulovat s břemeny do 20 kilogramů, muži do 50 kilogramů. „Zajímá nás, jak probíhají přijímací pohovory k záchrance, nakolik je zohledňována fyzická kondice uchazečky o zaměstnání,“ uvedla mluvčí.

U jihomoravské záchranné služby pracují i záchranářky. „Samozřejmě při výjezdech, kde je nutná fyzická zdatnost, používají různé pomůcky, například tzv. schodolezy,“ řekla ČTK mluvčí jihomoravské záchranné služby Barbora Zuchová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?