Omezení péče našimi silami nelze zabránit

6. 1. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednání mezi hejtmany a řediteli nemocnic stále pokračuje, krizové scénáře připravuje i kraj Vysočina. Řešení je ale zatím v nedohlednu. „Nejsem příznivcem chaotické, neřízené, pod tlakem vytvářené restrukturalizace. Jsou to velmi křehké spojité nádoby – poskytovaná péče a restrukturalizace,“ reagoval na dotaz Zdraví.Euro.cz hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.


Situaci v jednotlivých krajích sledujte denně na Zdraví.Euro.cz.

Jak akce Děkujeme, odcházíme probíhá ve Vaší nemocnici? Podělte se s námi o Vaše zkušenosti! Pište na e-mailZdraví.Euro.czonline@mf.cz.

Dnes jste se sešel s řediteli nemocnic. Jak jednání probíhalo? Jaká jsou hlavní opatření, či kroky, které mají zabránit omezení péče?

Jednání celé dopoledne bylo o vzájemném informování se o stavu jednotlivých oddělení nemocnic a aktuálních možnostech zajištění péče. Pouze nemocnice Pelhřimov je schopna poskytnout intensivní a resuscitační péči, ostatní nemocnice ambulantní činnost.V případě odchodu takového množství lékařů omezení péče nelze našimi silami zabránit.

Kolik lékařů ve Vašem kraji podalo přesně výpověď? V jakém zařízení je situace nejhorší?Hrozí v některém z nich, že bude muset být výrazně omezena péče?

Výpověď podalo z úvazků 636 celkem 357 lékařů což je 56%. Nejhůře je na tom Nemocnice Jihlava

Budete s lékaři dále jednat, abyste se pokusili jejich rozhodnutí zvrátit?

Očekáváme jednání především ze strany vlády a ministerstva. My nejsme schopni požadavky lékařů splnit.

V některých krajích se již podařilo nalézt za část lékařů náhradu. Jak je to u Vás?

Ředitelé dostali pokyn i k tomuto kroku, moc si od něho neslibuji a nedovedu si představit, kde náhradu nalezly.

Dojde ve Vašem kraji k nějaké restrukturalizaci péče? Co zamýšlíte?

Nejsem příznivcem chaotické, neřízené, pod tlakem vytvářené restrukturalizace. Jsou to velmi křehké spojité nádoby –poskytovaná péče a restrukturalizace.

Máte nějakou vizi, jak lékaře nalákat právě do Vašeho kraje?Nebo jak zaručit, že ti, kteří výpovědi nepodali, skutečně zůstanou? Že je jiný kraj „nepřetáhne“ za lepší peníze? Nebojíte se takových „bojů“ o zbylé lékaře?

Samozřejmě že nelze vyloučit možné „boje“ o lékaře..

Ministr hovořil o tom, že kraje měly lékařům přidat peníze, které vybraly na poplatcích. To nebylo možné?

Regulační poplatky jsou evergreen používaný hodně nešťastně. Pokud si pamatujete, za poplatky jsme již měli postavit kilometry silnic, zajistit školy a co já vím co ještě. Spočítejte si kolik potřebují nemocnice na platy i s odvody pro lékaře v kraji Vysočina měsíčně a vyjde vám, že námi vyplacené regulační poplatky se rovnají částce mezd na 1 měsíc.To je systémové řešení?

Dojde ještě k dalšímu jednání s řediteli nemocnic? Budete svolávat krizový štáb?

Ano další jednání je plánováno za dva týdny. Bezpečnostní radu kraje k jednání svoláme.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?