Omezení péče o neplodné páry už nehrozí, sdělilo MZ i VZP

20. 7. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Omezení péče o neplodné páry už nehrozí. Ministerstvo zdravotnictví a Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) si vyjasnily výklad zákona, který upravil úhradu asistované reprodukce ze zdravotního pojištění.


ČTK to řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Podle něj nic už nenasvědčuje tomu, že by v něčem byl problém. Jedna z poboček VZP si podle něj špatně přečetla zákon o specifických zdravotních službách a oznámila centrům, že platby omezí. Ostatní pojišťovny tuto péči hradily dál.

„VZP tuto léčbu hradí také,“ potvrdil ČTK mluvčí Jiří Rod.

„Došlo k nešťastné záměně pojmů umělé a mimotělní oplodnění,“ upřesnil podstatu problému vedoucí lékař Centra asistované reprodukce GEST Jan Šulc.

Při umělém oplodnění (IUI) se vpraví do dělohy ženy spermie, případné početí tak jde téměř přirozenou cestou. Při mimotělním oplodnění (IVF), kdy se také mluví o „dětech ze zkumavky“, se vpraví do dělohy embryo, které vzniklo spojením vajíčka se spermií mimo tělo ženy.

Zákon o specifických zdravotních službách upravil od dubna počty mimotělních oplodnění, neomezil tedy nijak počet oplodnění umělých, což je výrazně levnější metoda než oplodnění mimotělní.

O „dítě ze zkumavky“ se tak mohou páry pokusit za peníze zdravotní pojišťovny třikrát za život, anebo, což je novinka v zákoně, když bylo při prvních dvou pokusech přeneseno do dělohy vždy jen „jedno embryo vzniklé oplodněním vajíčka spermií mimo tělo ženy, čtyřikrát za život,“ citoval přesné znění zákona Sršeň.

„Ostatní zdravotní pojišťovny neměly s výkladem problém a léčbu dál hradily. VZP po vysvětlení pojmů ji hradí také,“ dodal.

Při záměně pojmů se podle Šulce objevil problém s počtem hrazených pokusů. Žena, která už měla tři pokusy o umělé oplodnění (IUI), ztrácela nárok na zařazení do programu mimotělního oplodnění (IVF). Hrozilo, že v řadě případů, kdy centra mohla úspěšně léčit neplodnost levnější metodou vložení spermie do dělohy, budou muset rovnou přistoupit k dražší metodě vložení embrya.

Šulc uvedl, že v případě umělého oplodnění zaplatí zdravotní pojišťovna řádově několik tisíc korun, pro pacientku je první pokus obvykle bez doplatku, pak hradí od 350 do 1000 korun za každý další cyklus. Léky jsou obvykle bez doplatku, na některé se doplácí 200 až 2000 korun. Léčba v programu IVF vyjde pojišťovnu na desítky tisíc korun a neplodný pár na další tisíce korun.

„Dlouhodobě jsme přesvědčeni o tom, že úspěšnost IUI je sice výrazně nižší než IVF, nicméně ve vhodných případech je zcela na místě vyzkoušet nejprve tuto jednoduchou léčebnou metodu,“ shrnul Šulc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?