Omezení sexuální výchovy neplánujeme, tvrdí ministerstvo

22. 9. 2011 9:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi novináři koluje materiál o odstranění sporných témat ze sexuální výchovy, ministerstvo školství ale tvrdí, že podobné změny neplánuje. O okleštění sexuální výchovy informovala některá média, ČTK materiál získala od senátora a stínového ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), který dlouhodobě kritizuje ministra školství Josefa Dobeše (VV).


Proti sexuální výchově na školách v minulosti protestovali mimo jiné členové iniciativy D.O.S.T., jejímž předsedou je kontroverzní úředník a ministrův chráněnec Ladislav Bátora.

V rámci chystané revize vzdělávacích osnov by podle materiálu mělo být ze sexuální výchovy odstraněno třeba poučení o intimní hygieně, bezpečném sexuálním chování nebo pohlavně přenosných nemocech. „Mnozí rodiče si výslovně nepřejí názorné informování dětí o navlékání kondomu a dalších antikoncepčních prostředcích z důvodu nedostatečné zralosti dětí v této oblasti. Mnohé z dětí samotných vnímají tuto aktivitu jako urážející a ponižující a za nejlepší prostředek ochrany duševního, sociálního a fyzického zdraví považují sexuální zdrženlivost,“ píše se v materiálu, který zpracoval Výbor na ochranu rodičovských práv.

Ministerstvo se od materiálu distancovalo. „Odmítám nařčení z tmářství. Jediné, co jsem udělal, bylo stažení příručky k sexuální výchově, kde si z toho soukromí autoři chtěli udělat za ministerské peníze vlastní byznys,“ ohradil se ministr Dobeš. Souhlasil ale s tím, že prvotní informace o sexu by měli dětem poskytnout především jejich rodiče a dále pak učitel, kterého znají a ke kterému mají důvěru.

„Proč se 7. září tohoto roku konala schůzka k požadavkům Výboru na ochranu rodičovských práv a Hnutí pro život k údajně neexistujícímu materiálu?“ reagoval na to Chládek, který ale nechtěl prozradit, odkud materiál získal.

Zástupci rodičovského výboru potvrdili, že materiál byl určen pro odborníky připravující revizi osnov. Právě zástupci výboru iniciovali letos na jaře také petici proti sexuální výchově ve školách, vadilo jim, že děti by měly být ve škole seznamovány s tématy, která se příčí zásadám rodičů. Petici podepsalo na 40 tisíc lidí.

Sexuální výchova se nevyučuje samostatně, ale prolíná se několika předměty. Ministerstvo zvažuje, že by byla do budoucna včleněna do nepovinného předmětu etická výchova. Co se týká změn v osnovách sexuální výchovy, ministrův náměstek Ladislav Němec uvedl, že se nic takového nepřipravuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?