On-line s šéfem VZP: Lidé by měli platit skutečné zdravotní pojištění

9. 9. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel největší zdravotní pojišťovny v zemi Pavel Horák odpovídal na dotazy uživatelů serveru iHNEd.cz.


Řada nemocnic před koncem roku už překročila finanční limity dané pojišťovnami a některé vážně nemocné pacienty musí odmítat. Nejčastěji prý hrozí odmítnutí lidem trpícím rakovinou, roztroušenou sklerózou nebo Crohnovou nemocí. Léčba těchto nemocí je totiž velmi nákladná.

„Musí se zamezit plýtvání v případech, kdy léčba nemůže stav pacienta zlepšit,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Markéta Hellerová. Problémy prý nejvíce dopadnou na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP), která má nejvíc těžce nemocných pacientů.

HN už na jaře poukázaly na to, že VZP i některým menším pojišťovnám na přelomu letošního a příštího roku dojdou miliardové přebytky.

Pro pacienty by to mohlo znamenat, že může dojít k podobnému omezování zdravotní péče jako v letech 2005 a 2006. Tehdy nemocnice odkládaly plánované operace, lidé nedostávali léky, které potřebovali, a centra specializované péče odmítala léčit drahé pacienty. Šéf VZP Pavel Horák v listopadu v rozhovoru pro HN tvrdil, že si myslí, že ta doba se snad už nevrátí.

Horák spoléhal na zlepšení ekonomiky. Podle něho je například vybírání poplatků nepodstatné, důležitější je určení standardů péče či sloučení pojišťoven do jedné.

Celý online rozhovor najdete na serveru Hospodářských novin iHNEd.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?