Onkologické oddělení v Chomutově má status komplexního centra

24. 7. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři onkologického oddělení nemocnice v Chomutově budou moci pacientům znovu poskytovat biologickou léčbu nádorových onemocnění. Oddělení totiž získalo status komplexního onkologického centra. Desítky pacientů ze západní části Ústeckého kraje tak po šesti letech nebudou muset dojíždět na onkologické oddělení do Ústí nad Labem.


Na tiskové konferenci to řekli zástupci Krajské zdravotní (KZ), pod kterou obě pracoviště spadají.
„Biologická neboli cílená léčba je využívána především pro některá nádorová onemocnění prsu, ledvin, tlustého střeva a konečníku,“ uvedla primářka obou onkologických pracovišť Martina Chodacká.

Tento druh terapie je podle ní vhodný pro 50 až 70 pacientů ze spádové oblasti Chomutovska ročně.
Krajská zdravotní žádala o přidělení statusu komplexního onkologického centra pro Chomutov už v minulosti, uspěla však až nyní. „Jsme rádi, že současné vedení ministerstva zdravotnictví naše argumenty vyslyšelo,“ řekl předseda představenstva KZ Jiří Novák.

První pacienti by na chomutovské pracoviště, které je pro biologickou léčbu vybaveno již z minulosti, měli začít přicházet už letos. „Nyní je třeba vyjednat s pojišťovnami hrazení této péče i v Chomutově,“ uvedl Novák. Mělo by však podle něho jít pouze o formalitu, neboť počet pacientů a tedy náklady pro pojišťovny se nezvýší.

Onkologické pracoviště v Ústí nad Labem čeká náročná rekonstrukce. Do konce letošního roku budou vyměněna všechna okna, upraven vstup a čekárny. Největší změna však čeká vybavení centra. Na jaře příštího roku by tam měl být instalován druhý lineární urychlovač, aby pracoviště splnilo podmínky ministerstva zdravotnictví a nemuselo již fungovat na dosavadní výjimku.

Nový přístroj přijde na zhruba 70 milionů korun, dalších téměř 50 milionů bude stát vybudování potřebných prostor. „Náklady budou z 85 procent hrazeny z integrovaného operačního programu ministerstva zdravotnictví,“ uvedl mluvčí KZ Jiří Vondra.

Společnost KZ by v budoucnu ráda získala dotaci i na obnovu lineárních urychlovačů a dalšího vybavení onkologického pracoviště v Chomutově, které má začátkem srpna navštívit ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, dodal Vondra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?