Onkologičtí pacienti s těžkou bolestí se mohou radit po telefonu

17. 10. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Náhlá a velmi silná, tzv. průlomová bolest trápí 40 až 80 procent lidí s rakovinou. Trvá od několika minut do několika hodin, postihuje i pacienty, kteří mají dobře nastavenou analgetickou léčbu základní bolesti. Nově mohou pacienti zavolat na bezplatnou Linku proti bolesti 800 77 44 77 a poradit se s lékařem.


ČTK to sdělil primář Centra pro výzkum a léčbu bolesti ve Fakultní nemocnici Motol Jiří Kozák. Telefonní linka vznikla ve spolupráci centra s Unií pacientů ČR.

Průlomovou bolestí trpí nejčastěji pacienti s nádorem plic, prostaty, konečníku a prsu, častá je také u těch, kterým se rakovina rozšířila v metastázách do kostí a páteře, a u prorůstání nádorů do nervových pletení.

Primář uvedl, že pacienti s rakovinou trpí dvěma typy bolesti - základní a průlomovou. Základní bolest je definována jako stálá nebo dlouhotrvající bolest, trvá 12 i více hodin a vyvolává ji nádorové onemocnění.

Průlomová bolest je definována jako přechodné vzplanutí intenzivní bolesti s náhlým začátkem a trváním od několika minut po několik hodin. Přestože ve většině případů nemá tato bolest dlouhého trvání, silnou intenzitou narušuje výrazně kvalitu života nemocných. Náhlé nápory bolesti je podle primáře proto nutno léčit podáním rychle nastupujících analgetik, kterými se doplní dlouhodobá léčba.

Důležité podle Kozáka vždy je správně odlišit příznaky bolesti průlomové od základní. Pro správnou diagnózu jsou důležité údaje o rychlosti nástupu a trvání bolesti. Pokud se průlomové bolest neléčí, nebo nedostatečně, trpí pacienti úzkostí, depresí, jsou nespokojeni s léčbou a zbytečně stoupají počty návštěv u lékaře, dodal primář.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?