Onkologové chtějí snížit počet onkologických pracovišť

22. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Onkologové chtějí snížit počet onkologických pracovišť v České republice, což umožní zlepšit jejich vybavení a soustředit specialisty. Menší počet odborných zařízení zaručí pacientům nejmodernější léčbu a zároveň ušetří náklady na diagnostiku a léčbu nádorových onemocnění...


Sdělil to předseda České onkologické společnosti (ČOS) profesor Jiří Vorlíček. „Současná situace, kdy nádory léčí několik stovek pracovišť ve zdravotnických zařízeních různého stupně bez ohledu na vybavenost, zkušenosti a odborné zázemí, je ekonomicky neúnosná,“ uvedl Vorlíček.

Výbor ČOS se podle něj na dnešním jednání v Českých Budějovicích shodl na kritériích, podle nichž bude společnost do konce příštího roku onkologická pracoviště hodnotit.

V příštím roce končí všem zdravotnickým zařízením smlouvy s pojišťovnami,

kvalita péče tedy bude důležitá i pro uzavření nové smlouvy. ČOS chce ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami vytvořit síť akreditovaných onkologických center, která by byla ve většině krajů.

Statut komplexního onkologického centra získá jen pracoviště, které splní odborné požadavky na diagnostiku, léčbu, kontrolní vyšetření či podpůrnou péči o nevyléčitelně nemocné.

Kvalitu léčebné péče zvýší i spolupráce s onkology mimo akreditovaná pracoviště. Odborníci budou moci s nejbližším centrem spolupracovat na základní diagnostice, nekomplikovaných léčbách, kontrolách a dlouhodobém sledování nemocných.

Pacientům systém také pomůže při rozhodování o léčbě. Akreditace jim pomohou vybrat takové pracoviště, u kterého budou mít záruku, že má s léčbou nádorových onemocnění zkušenosti.

Zařízení, která pečují o větší množství pacientů, mají podle onkologů větší zkušenosti a vyšší počet vyléčených. Podle onkologů při srovnání výsledků léčby nejde jen o to, kolik pacientů přežije pět let po léčení, ale i jaká je kvalita jejich dalšího života a jaké komplikace je postihnou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?