Opavsko: obce stále bojují s nedostatkem dětských lékařů

26. 8. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Staří dosluhují a někteří již přesluhují. Mladí pro změnu na venkov nechtějí. Obce na Opavsku se potýkají s nedostatkem dětských lékařů. A situace se po nejbližší léta nejspíše nezmění.


Návštěva dětského lékaře. Pro obyvatele města nijak komplikovaná záležitost. Pro obyvatele mnohých vesnic v našem regionu ale takřka nedostupná. Své o tom vědí například ve Štěpánkovicích. „Vloni o tomto čase naše stávající paní doktorka z důvodu dovršení důchodového věku ukončila svou lékařskou praxi a mladí lékaři se na tento post nijak nehrnou, proto jsme momentálně v situaci, že rodiče dojíždějí za dětským lékařem takřka po celém okrese – Kravaře, Kobeřice, Bolatice, Dolní Benešov, Hlučín a v neposlední řadě taky Opava,“ popisuje momentální krizový stav štěpánkovický místostarosta Jaromír Nevřela.

„Z doslechu mám informaci, že v sousedních Kobeřicích také dětská lékařka
přesluhuje,protopokudnebudoumít náhradu, tak se také dostanou do této nezávidění hodné situace,“ dodává Jaromír Nevřela. Nejedná se přitom o potíže v jedné dvou obcích. „S tím problémem bojujeme prakticky na celém Hlučínsku. Psali už jsme a podávali výzvy u ministerstva zdravotnictví i u kraje, ale je to složité. Všichni se toho zbavují jako horkého bramboru a tvrdí, že to není v jejich kompetenci,“ říká starosta Bolatic, poslanec a předseda Sdružení obcí Hlučínska Herbert Pavera s tím, že už byl jako poslanec interpelovat v dané věci i u samotného ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.

A pověstné světýlko na konci tunelu se skutečně objevilo. Vláda se rozhodla požadovat, aby bylo na lékařské fakulty přijímáno více studentů, což pochopitelně znamená v konečné fázi více doktorů a tím i větší zájem o obsazení všech dostupných pracovních míst. Byť by byly na venkově.

„Je to ale ještě otázka řady dalších let. Noví lékaři musí nejprve dokončit šestileté studium a poté ještě absolvovat povinnou praxi. Do té doby se asi nic nezmění. Dětských lékařů i stomatologů bude málo a se budou muset doplňovat doktory z východu, to znamená z Bulharska, Ukrajiny a tak dále,“ pokračuje Herbert Pavera.

Falešná naděje?

Podle lékaře a předsedu Sdružení Praktických lékařů pro děti a dorostČR(SPLDD)za severní Moravu a Slezsko Michala Pukovce to ale nebude jediný problém: „Navýšení počtu studentů lékařských fakult o dvacet procent, jak se v současné době domlouvá prezident České lékařské komory Kubek s ministerstvem zdravotnictví, neřeší problém nedostatku lékařů v primární sféře, protože toto navýšení se v praxi projeví za nějakých šest až osm let a pokryje maximálně potřeby nemocnic v rámci nařízení EU k přesčasové práci lékařů.“

Problému s nedostatkem dětských lékařů a jejich „vymíráním“ jsou si vědomi i v SPLDD. V současnosti existuje v České republice 2 200 dotyčných lékařských praxí. V celeém Moravskoslezském kraji je to asi 170.

„V polovině těchto praxí pracují lékaři, jejichž věkový průměr je mezi 60 až 65 lety. Z toho vyplývá, že dochází k přirozenému úbytku a lze předpokládat, že během dalších pěti let bude zhruba osmdesát lékařů v důchodovém věku. Je bohužel, smutnou realitou, že staří odcházejí a mladí nejsou. V krátké době však bude nabídka výrazně převyšovat poptávku“ komentuje neveselou skutečnost Michal Pukovec.

Lékaři jdou raději za hranice

Dle jeho slov je na vině zejména špatná politika státu, kdy lékařské fakulty vychovávají stále málo nových lékařů a jejich nízké ohodnocení a složitý postgraduální proces výchovy vede k odchodu mladých doktorů do jiných států EU. Rovněž získat povinné rezidenční místo je pro absolventy poměrně složité a některé nemocnice údajně také nepostupují tak docela humánně. „Výjimkou nebývají ani diskriminační pracovní smlouvy se závazkem na pět let práce pro nemocnici po složené atestaci, jinak borití lékaři úhrada veškerých nákladů na postgraduální vzdělávání ve výši asi půl milionu korun,“ tvrdí Michal Pukovec. Není proto divu, že mladí lékaři dávají přednost odchodu do zahraničí.

Špatné i dobré zprávy

Vpodstatě tak není ani tak potíž s nedostatkem dětských lékařů na venkově, ale jejich nedostatkem celkově. „Problematikou se již delší dobu intenzivně zabýváme nejen na půdě SPLDD, ale i na úrovni jednotlivých krajů,“ dodává Michal Pukovec s tím, že ve spolupráci s náměstkem hejtmana Jiřím Martínkem a krajským odborem zdravotnictví již navrhli i několik konkrétních návrhů na řešení. Jak to tak ale vypadá, v následujících letech čekají zejména obce stále větší problémy při shánění dětských lékařů. Dobrá zpráva tak aktuálně přišla alespoň pro Štěpánkovické.

„Před třemi měsíci jsme začali jednat o obsazení postu dětského lékaře do obce a nyní už chybí krůčekktomu, aby se ve Štěpánkovicích začalo ordinovat. Máme nově připravenou ordinaci a nyní už zbývá doladit velmi důležitou legislativu. Takže pokud všechno klapne jak má, tak nám spadne obrovský balvan ze srdce,“ dává na sobě znát úlevu Jaromír Nevřela. Nedá se ovšem předpokládat, že obdobné štěstí potká všechny vesnice na Opavsku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?