Operace kloubů bude i za peníze, říká ministryně

19. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně Součková chce, aby operace kloubů, na které se dnes nezřídka čeká dva roky i více, byla možná i mimo pořadník, ale za přímou úhradu pacienta, a to v plné výši zákroku. Taková operace by pak mohla vyjít i na sto tisíc korun...


PRAHA - Ministryně zdravotnictví Marie Součková chce, aby operace kloubů, na které se dnes nezřídka čeká dva roky i více, byla možná i mimo pořadník, ale za přímou úhradu pacienta, a to v plné výši zákroku. Taková operace by pak mohla vyjít i na sto tisíc korun.

„V současné době jsou na čekacích listinách i pacienti, kteří ještě operaci nepotřebují. Lékaři, kteří je k operaci indikují, totiž vědí, že čekací doby jsou dlouhé, a proto je na tyto listiny zařazují. To by být nemělo,“ řekla Právu ve čtvrtek Součková, která je sama ortopedka.

Tito pacienti se pak v rámci daného pořadníku posouvají, ale zbytečně zatěžují pořadník. I to je jedna z příčin, proč se tak dlouho čeká. Lékařské hledisko by mělo být závazné a nezpochybnitelné pro zápis do čekací listiny.

„Chci upozornit, že tyto listiny, až vstoupíme do Evropské unie, budou znamenat, že jestliže pacient nebude do dvanácti měsíců od zařazení na listinu operován, může využít stejné zařízení v jiné zemi a zdravotní pojišťovna mu tento zákrok zaplatí,“ uvedla Součková.

Podle svých slov by nerada viděla, aby někdo předbíhal v pořadníku tím, že bude dávat „urychlovač nebo katalyzátor“. Proto po stabilizaci sítě zdravotnických zařízení nebo i v jejím průběhu chce umožnit pacientům, aby se v soukromém zařízení nechali operovat, avšak mimo úhradu ze zdravotního pojištění. Pacient by takový zákrok zaplatil v plné výši sám.

„Pokud někdo nechce být na čekací listině a sám je přesvědčen, že operace už je nutná, ač lékař ještě váhá, může si to zaplatit. Tím pořadníky nebudou zpochybněny,“ řekla ministryně. Hodlá také docílit toho, aby pacienti byli operováni v ČR a na operace se nečekalo dále než rok.

Právo, 19.09.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?