Operace robotem by mohly být na seznamu hrazených výkonů

22. 9. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví jedná o tom, že by na seznam výkonů, které jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění, zařadilo robotické operace. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva Ladislav Šticha.


Pojišťovny sice dnes robotické zákroky u některých diagnóz hradí, záleží to ale na konkrétních dohodách, které mají s jednotlivými zdravotnickými zařízeními.

„O zařazení robotické chirurgie do seznamu zdravotních výkonů se v současné době intenzivně jedná a zabývá se jím pracovní skupina k seznamu zdravotních výkonů,“ napsal ČTK Šticha. Podle něj ale to, že operace robotem na seznamu v současné době nejsou, nebrání tomu, aby na ně pojišťovny nemocnicím přispívaly.

V minulosti za ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) se uvažovalo o tom, že by většina robotických operací byla zařazena mezi nadstandard, za který by si pacienti platili. Onkologové ale byli proti.

Praxe je v současnosti taková, že pojišťovny mají s jednotlivými nemocnicemi uzavřené individuální dohody. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) má smlouvy se sedmi nemocnicemi v Česku, kde se robotické operace vykonávají, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) se šesti z nich a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) s pěti.

Liší se i výkony, které jednotlivé pojišťovny proplácí. VZP a ZPMV hradí operace u zhoubných nádorů v oblasti urologie, gynekologie a břišní chirurgie, konkrétně odstranění prostaty, dělohy a operaci konečníku. ČPZP navíc hradila i několik robotických operací ledvin. Zákroky pomocí robota se provádějí také v oblasti cévní chirurgie, na ně ale většinou pojišťovny nepřispívají.

Největší podíl z hrazených robotických zákroků tvoří odstranění prostaty. U VZP to bylo před dvěma lety 578 z celkového počtu 671 zákroků, u ZPMV loni 154 z celkových 170 operací a u ČPZP za poslední tři roky 244 z celkem 316 zákroků.

VZP v roce 2014 vyplatila za robotické operace dohromady 75,2 milionu korun, ZPMV pak loni 10,2 milionu korun a ČPZP za poslední tři roky celkem 34,7 milionu korun.

Nového robota tento týden představila pražská Nemocnice Na Homolce, která měla operačního robota jako první už v roce 2005. Ten původní, na kterém lékaři udělali zhruba 1400 operací, ale už dosloužil.

Kromě Homolky se operace robotem dělají rovněž ve vojenské nemocnici v Praze, dále v nemocnicích v Ústí nad Labem, Novém Jičíně, Olomouci, v Mostištích ve Velkém Meziříčí a v Hradci Králové. Výhodami robotické operace jsou podle odborníků mimo jiné minimální ztráty krve a přesnost zákroku. Také následná léčba bývá kratší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?