Operační sály nemocnice v Náchodě nesplňují normy

25. 1. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Na operačních sálech v Oblastní nemocnici v Náchodě provedli loni lékaři přes 4000 operací. Hygienici ale zjistili, že obsah narkotizačních plynů v ovzduší některých sálů přesahuje normy, informovalo sobotní vydání deníku DNES v příloze pro Královéhradecký kraj. Vedení nemocnice přiznává, že operační sály jsou zastaralé.


Krajská hygienická stanice v Hradci Králové loni v říjnu měřila koncentrace narkotizačních plynů ve vybraných operačních sálech, kterých má náchodská nemocnice celkem šest.

Měření podle náměstkyně ředitele Krajské hygienické stanice Kataríny Polákové ukázalo, že ve dvou případech byly překročeny hodnoty inhalačního anestetika stanovené pro zaměstnance.

Za problémy může zastaralá klimatizace. „Víte, v jakých autech se jezdilo v roce 1970? Tak asi v takové podobě byla udělána vzduchotechnika, která by dnes po 40 letech měla vypadat úplně jinak,“ řekl ředitel náchodské nemocnice Miroslav Vávra.

Vedení nemocnice přiznává, že nevyhovující je třeba i velikost, uspořádání či zázemí sálů, které neodpovídají současným normám. Hygienici kvůli výsledkům měření zahájili s nemocnicí správní řízení, provoz sálů se ale zatím omezovat nebude.

Ředitel nemocnice se s hygieniky v tomto týdnu dohodl, že nemocnice do konce března navrhne, jak stav sálů vyřeší. Až po průzkumu vzduchotechniky se uvidí, jestli bude třeba provoz na některých sálech omezit nebo upravit tak, aby se na nich mohlo dál operovat.

Situace se vzduchotechnikou v náchodské nemocnici se podobala té, která donedávna panovala v nemocnici ve Dvoře Králové. Ta nakonec provedla úpravy vzduchotechniky. V Náchodě je ale stav zařízení zřejmě horší a úpravy mohou stát hodně peněz.

Kompletně zrekonstruovat sály náchodské nemocnice nejde, protože by byla potřeba jejich celková úprava včetně vybavení, což by bylo velmi nákladné. Přitom se ale počítá s tím, že v nemocnici vznikne nový pavilon operačních sálů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?