Opilý primář srazil autem holčičku; dítě je v ohrožení života

8. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stav dvouleté holčičky, kterou v pondělí srazil v areálu vinohradské nemocnice v Praze autem opilý primář novorozeneckého, je nadále vážný. "Její zdravotní stav lze označit jako stále kritický, přestože holčička je v této chvíli relativně stabilizována," řekl mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Mach...


PRAHA -

Podle lékařů budou rozhodující následující dva až tři dny. Děvčátko utrpělo při nehodě těžká zranění hlavy, vnitřních orgánů a nohy a ještě v pondělí podstoupilo náročnou operaci. Nyní dítě leží na jednotce intenzivní péče, žádnou další operaci zatím lékaři neplánují, uvedl mluvčí.

Opilý primář měl v krvi 3,29 promile alkoholu, řekl mluvčí vinohradské nemocnice Leoš Kabát.

Kabát uvedl, že s primářem bylo okamžitě zahájeno řízení a bude propuštěn, jakmile bude věc projednána s odbory. „Do té doby bude na dovolené, nebo si bude muset vzít náhradní volno, pacienty ošetřovat nebude,“ řekl.

Lékař byl sám v ohrožení života otravy alkoholem

Podle primáře protialkoholní kliniky v Bohnicích Karla Nešpora byl sám opilý lékař v ohrožení života otravou alkoholem. „Nad tři promile alkoholu v krvi již může vyvolat bezvědomí a hrozí, že se člověk udusí vlastními zvratky,“ řekl Nešpor.

Podle něj je s podivem, že lékař řídil auto. Množství vypitého alkoholu se však jen z promile určit nedá, záleží také na tělesné hmotnosti, jídle a rychlosti pití. Podle Nešpora je však pravděpodobné, že lékař požil destiláty.

Podle zjištění ČTK měli spolupracovníci opilého primáře již delší dobu podezření, že má problémy s alkoholem. Oficiálně je to jeho první provinění, ale již dříve s ním prý byl veden kvůli náklonnosti k alkoholu pohovor.

„S otázkou, zda jde o alkoholika jsme na tenkém ledě,“ míní Nešpor. Podle něj je jisté, že muž měl vysokou toleranci alkoholu. To je však jen jeden ze šesti znaků alkoholismu. Aby byla diagnostikována závislost, musí pacient splňovat alespoň tři.

Nemocnici opustil bez vědomí vedení

Primář nastoupil do práce v pondělí v 07:00, noční službu neměl. Během dopoledne podle Kabáta „svévolně“ opustil pracoviště i areál. V opilosti tedy zřejmě jezdil i po městě.

Nehodu způsobil při návratu. Zranil při ní dítě a matku a narazil také do dvou zaparkovaných vozů. „Na místě byla výjezdová skupina policie, zajistila stopy i lékaře k výslechu,“ uvedl Kabát.

Výpověď lékaři musejí projednat odbory. Předsedkyně odborů Ivana Petrželková řekla, že výbor se sejde, jakmile obdrží podklady od zaměstnaneckého oddělení.

„Pokud se prokáže, že lékař v pracovní době požil alkohol a způsobil nehodu, je to hrubé porušení pracovní kázně, a to je důvod k okamžité výpovědi,“ řekla.

Pražská policie potvrdila, že nehoda se stala v 10:15 u pavilonu E vinohradské nemocnice. Primář řídil vůz značky Daewoo. Podle policejní mluvčí Evy Miklíkové se nehoda vyšetřuje.

Mluvčí České lékařské komory Pavel Kubíček řekl, že na celý lékařský stav vrhá špatné světlo, pokud lékař jedná pod vlivem alkoholu. Když způsobí automobilovou nehodu, je věcí orgánů činných v trestním řízení, aby se věcí zabývaly.

Kdyby byl lékař pod vlivem alkoholu při výkonu své profese a způsobil pacientovi újmu, mohl by být z komory vyloučen. Členství v komoře je podmínkou výkonu povolání, takže takový lékař by již nemohl léčit pacienty.

Případy opilých lékařů v minulosti

V posledních letech to není první případ, kdy lékař pod vlivem alkoholu způsobil vážnou nehodu. Například v srpnu 2001 opilý lékař srazil svým vozem strážníka, který jej kontroloval. Lékař v noci usnul na křižovatce za volantem svého mercedesu, když jej strážník probudil, snažil se situaci vyřešit úplatkem.

Po odmítnutí začal sprostě nadávat a nakonec sedl do auta a rozjel se. Najel přímo na strážníka, který s poraněnou hlavou a nohou skončil na neurologii.

Další nehoda, kterou zavinil opilý lékař, se stala v prosinci 2000 mezi Kladnem a Slaným. Kladenský ortoped Živojin Dupač nezvládl pod vlivem alkoholu řízení svého vozu a vjel do protisměru, kde se střetl s osobním vozem Škoda. Jeho řidič srážku nepřežil.

Zkouška prokázala, že Dupač měl v krvi minimálně 2,66 promile alkoholu. Navíc jel bez řidičského průkazu, který mu byl odebrán o tři dny dříve při autonehodě, kterou pod vlivem alkoholu způsobil v Praze.

Případ se stal známý kvůli milosti prezidenta Václava Havla. Lékaři umožnila po několika týdnech opustit vězení, kam jej soud za smrt řidiče poslal na 22 měsíců. Milost vyvolala v Kladně vlnu odporu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?