Opozice: Hrazení poplatků za středočeské pacienty lze zneužívat

27. 2. 2014 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Systém proplácení zdravotnických poplatků pacientům středočeských nemocnic může být podle opozice zneužíván. Kraj některým lidem zřejmě hradil jejich platby vícekrát, kontrola je přitom obtížná, tvrdí zastupitelé za ODS, TOP 09 a STAN. Vedení hejtmanství přiznalo, že několik duplicitních žádostí o úhradu poplatků skutečně odhalilo. Dalším podvodům by měla zabránit nedávná změna systému, kdy se proplácejí zpětně žádosti jen za předchozí čtvrtletí, sdělila ČTK mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová.


Střední Čechy jsou posledním krajem, který ještě úhradu regulačních poplatků úplně nezrušil. Ostatní regiony od této praxe upustily. Klub TOP 09 a STAN na posledním jednání zastupitelstva navrhl, aby kraj přestal poplatky za pacienty hradit. Předseda klubu Věslav Michalik prohlásil, že systém umožňuje podvody a je také administrativně nesmírně náročný. Návrh ale nenašel dostatečnou podporu.

Podobný názor jako Michalik má i předseda krajského kontrolního výboru Jan Skopeček (ODS). „Neexistuje žádný kontrolní mechanismus, který by vylučoval duplicitu. Nebo který by vylučoval to, že jsou propláceny poplatky i jiným občanům než ze Středočeského kraje,“ dodal. Podle šéfa středočeských zastupitelů za ODS Raduana Nwelatiho by bylo potřeba také ověřit, jestli kraj nevrací poplatky lidem, kteří je zároveň dostávají od zdravotních pojišťoven, protože překročili ochranný limit.

Mertinová uvedla, že namátková kontrola skutečně odhalila duplicitní podání několika žádostí o úhradu regulačních poplatků. Prověřování žádostí je proto nyní důkladnější. „Aby se zamezilo možné duplicitě podávání žádostí o úhradu regulačních poplatků, schválila 27. ledna 2014 Rada Středočeského kraje návrh nových podmínek,“ uvedla. Nově jsou pacientům kompenzovány poplatky vždy jen za předchozí čtvrtletí, starší platby nejsou nahrazovány.

Lidé dříve mohli zasílat žádosti o úhradu poplatků z doby až k srpnu 2010, kdy hejtmanství přešlo na obměněný „plzeňský model“, spočívající v tom, že pacient poplatek nejdříve zaplatí a poté případně žádá o jeho vrácení. Předtím nic v nemocnicích platit nemusel a poplatek byl za něj po ústní dohodě automaticky zaplacen. Kraj to stálo výrazně více - v roce 2009 přes 80 milionů korun. Nyní vynakládá za poplatky daleko méně. Za první tři čtvrtletí roku 2013 vyplatil 19,9 milionu Kč, vyhověl 10.471 žádostem.

Hrazení poplatků za pacienty bylo předvolebním slibem ČSSD. Nynější vláda počítá se zrušením všech poplatků s výjimkou 90 korun za pohotovost. Výpadek příjmů mají pokrýt platby od pojišťoven po navýšení platby za státní pojištěnce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?