Ordinace pro bezdomovce v Brně je stále nevyužitá, není na provoz

21. 7. 2009 9:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Ordinace pro bezdomovce, kterou loni v říjnu zřídila a vybavila Diecézní charita Brno, zůstává od té doby stále nevyužitá. Charita marně shání peníze na provoz. Neuspěla v jednáních se zdravotními pojišťovnami, aby léčbu tamních klientů platili...


nyní se proto záměr snaží prosadit jako pilotní přes ministerstvo zdravotnictví za pomoci krajského úřadu. ČTK to řekl František Bublan z charity.

Podle Bublana by charita v krajním případě mohla mzdu lékaře sama platit. S výdaji však v rozpočtu nepočítala. Ordinace prý navíc potřebuje uznání zdravotních pojišťoven i nemocnic, aby lékař mohl potřebné dál posílat na odborná vyšetření a předepisovat jim léky. „Jde o to, aby tam nebyl jako namalovaný. Aby neřekl, ty jsi zdravý, ty nemocný, ale musel by sis platit léčbu. Aby to pro lidi bez domova bylo skutečnou pomocí,“ řekl Bublan.

Charita se podle něj ani po devíti měsících od otevření ordinace nevzdává záměru, že její provoz zahájí. „Jinak bychom tu místnost vyklidili a využili jinak,“ dodal. Ideální by prý bylo, kdyby se věci chopila některá z pojišťoven a vzala si ji za svou jako pilotní projekt. Mělo by to prý i přínosy. Nemoci šířící se mezi bezdomovci by lékaři mohli dřív podchytit, a omezit tak rozšiřování nákazy. „Navíc když se nemocný dostane do akutního stavu, je to (léčba) pak dražší,“ uvedl Bublan.

Ordinaci pro bezdomovce otevřela charita loni v novém denním centru v Bratislavské ulici. Podle vedoucího Ladislava Šose sociální pracovníci na její zprovoznění netrpělivě čekají. Řada bezdomovců ošetření potřebuje, protože kvůli nedokonalé hygieně a životě venku mají zdravotní potíže. U lékaře s nimi přitom mnozí nebyli léta. „Přes zimu přijdou třeba s omrzlýma rukama. Lékaře bychom potřebovali,“ řekl Šos ČTK.

Lékaře už charita má. Dohodla se, že tam v ordinačních hodinách bude docházet z hospice v Rajhradu u Brna.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?