Orgány, které poslanci nenašli, byly použity k výuce chirurgů

12. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyřiadvacet orgánů, o jejichž osudu sněmovní komise pro vyšetření činnosti ostravského transplantačního centra nenašla doklady, bylo využito k výuce chirurgů. "Orgány byly nevhodné k transplantaci a byly využity pro výcvik chirurgů v transplantační medicíně," řekl včera přednosta kliniky kardiovaskulární chirurgie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) profesor Jan Pirk...


PRAHA - Předseda České transplantační společnosti a přednosta Transplantcentra IKEM Štefan Vítko uvedl, že na transplantaci v ČR čeká asi 1000 lidí, z toho 900 na ledviny a 40 na srdce.

„Jejich šance na nalezení dárce je zpochybněním transplantačního programu ohrožena,“ prohlásil. Zároveň připomněl, že komise šetřila podezření z odběru orgánů žijícím osobám a obchodování s nimi.

„Ani jedno obvinění neprokázala, žádný důkaz nebyl podán,“ řekl.

Pirk se zmínil i o letadlech, která v době, kdy ještě nebyla druhým angiografickým vyšetřením mozku potvrzena smrt dárce, čekala na letišti na orgány.

„Transplantační medicína je akutní medicína, nelze dlouho čekat. Je riziko týmu, že přiletí na místo odběru před stanovením smrti a v případě jejího nepotvrzení se vrátí bez orgánu nazpátek,“ řekl profesor Pirk.

Poslanecká komise potvrdila závěry komisí ministerstva zdravotnictví a lékařské komory, které našly nedostatky v dokumentaci - například chyběly podpisy lékaře na listech o prohlídce zemřelého. Zjistila také nedodržení postupu při stanovení smrti.

„Chybou je, že komise nekonstatovala jasným způsobem, že zjištěná pochybení neznamenají automaticky poškození nemocných,“ upozornil Vítko.

Sněmovní komise nenašla doklady, že orgánů bylo využito k výuce chirurgů, řekl ale předseda komise Josef Janeček (KDU-ČSL). Dodal, že pokud Pirk své tvrzení nedoloží, zůstává jeho výrok na úrovni spekulací. Vítko řekl, že výbor společnosti nemá k dispozici dokumentaci k ostravskému případu.

„Komise s námi nic nekonzultovala. Profesor Pirk zřejmě vycházel z předpokladu, že k transplantaci orgány použity nebyly, protože nebyly registrovány v ČR, vyvezeny také nebyly, protože komise neprokázala, že by se cokoli vyvezlo do zahraničí. A protože se připravoval program transplantace jater, zřejmě se orgány využily k výuce chirurgů,“ řekl.

jpt, Severočeské noviny, 12.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?