Orlovská nemocnice čelí kritice města. Přijdou změny?

29. 4. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Sprška podrážděných reakcí z řad zastupitelů Orlové se snesla na úterním zasedání zastupitelstva na hlavu dvou pozvaných hostí: náměstka hejtmana pro zdravotnictví v kraji Karla Konečného a ředitele Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji, pod kterou orlovská nemocnice spadá, Miroslava Janečky.


Již po několika jejich větách se z řad zastupitelů ozývalo nesouhlasné bručení. „Z pohledu kraje jako zřizovatele nemocnice mohu říci, že orlovská nemocnice poskytuje kvalitní péči a pro její udržení budeme dělat maximum,“ zněla slova z úst náměstka Konečného.

Podobně kladně vyznívající projev plný statistických údajů přednesl i ředitel nemocnice Janečka. Poté už ale byla dvojice pánů zasypána snůškou kritiky z řad zastupitelů i čelných představitelů města.

„Z vašich vystoupení vyplynulo, že je vše v pořádku, což ale rozhodně není. Na velmi špatné úrovni je přístrojové vybavení, z nemocnice nám odchází kvalitní personál,“ vytkl oběma obhájcům poměrů v orlovské nemocnici místostarosta města Martin Sliwka.

A nebyl zdaleka sám, do diskuze se zapojila snad polovina přítomných zastupitelů, kteří se vzácně shodli v jednom: „Současné podmínky v orlovské nemocnici jsou na velmi špatné úrovni!“

Rozzlobení zastupitelé přidávali k diskusi negativní zážitky s kvalitou péče ve zdejší nemocnici, a to jak své vlastní, tak i svých známých.

„Ve špatném stavu jsou například operační sály, ale i další oddělení. Bojím se, že pokud se něco nezmění, tak v Orlové jen těžko udržíme mladé lidi, kteří oprávněně požadují v místě, kde se usídlí, odpovídající lékařskou péči,“ uvedl zastupitel Jaromír Kuča.

Orlovský místostarosta Radislav Mojžíšek poté apeloval na zřizovatele nemocnice, tedy kraj, aby do nemocničního zařízení přitékalo daleko více peněz, než tomu bylo doposud.

„V mnoha případech se v nemocnici pracuje s doslova archaickým vybavením. Není poté divu, že zde neudržíme kvalitní lékaře, kteří v práci pro orlovskou nemocnici nevidí žádnou perspektivu,“ tvrdí Mojžíšek.

Podle ředitele nemocnice ovšem nejsou personální potíže problém pouze v Orlové.

„Nemocnice lékaře dennodenně hledá. Ale problém s jejich nedostatkem je opravdu po celé republice,“ kontroval Janečka.

Zástupce kraje byl poměrně bouřlivou debatou zaskočen a připustil, že si s vedením nemocnice má ještě co vysvětlovat.

„Těch otázek, které jste nám tady přednesli, je opravdu velká spousta. Nebráním se diskusi v užším kruhu, kde bychom tuto problematiku nadále řešili. Možná bude nutné sáhnout i k některým změnám v organizaci nemocnice,“ nastínil další možné kroky Karel Konečný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?