Ortopedi dohnali svět - stovky lidí se mohou vrátit do života

29. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jako první ve východní Evropě voperovávají pacientům ortopedi Masarykovy nemocnice (MN) v Ústí nad Labem umělou meziobratlovou ploténku bederní páteře. Mohou tak nyní zbavit fyzického i psychického utrpení stovky pacientů... Cena operace se pohybuje kolem 30-40 tisíc korun. Je tedy dvakrát levnější než starší metoda...


ÚSTÍ NAD LABEM - Jako první ve východní Evropě voperovávají pacientům ortopedi Masarykovy nemocnice (MN) v Ústí nad Labem umělou meziobratlovou ploténku bederní páteře. Mohou tak nyní zbavit fyzického i psychického utrpení stovky pacientů nejen na severu Čech. Včerejší operace 30leté ženy se díky přenosu do výukového střediska MN zúčastnili i lékařské špičky v oboru z předních českých a zahraničních klinik.

„Operaci provádíme pacientům s vážnou poruchou páteře, kteří mají nejméně dva roky bolesti. Ty je svou intenzitou posílají do invalidního důchodu,“

vysvětlil včera primář ortopedie MN Jiří Vrzala. U těchto nemocných selhává jakákoliv léčba. Těmto zákrokům, je jich již 25, se ale podrobují i lidé po chirurgickém výkonu na páteři. Někteří z nich se totiž neuzdraví a jejich problémy se zvětšují.

„Lékaři se snažili dlouhá desetiletí vyvinout náhradu meziobratlové ploténky. Dosud jsme zatím tato onemocnění operovali tak, že se pohyb mezi dvěma obratli zrušil a tím se vlastně nemoc odstranila. Všechny problémy ale tato náhradní varianta nevyřešila,“ vysvětlil Vrzala.

Obdobná léčba čekala i pacienty s nefunkčním kyčelním kloubem. Operací se tak zničil kloub, nechala se srůst kyčel a pacient se za cenu ztráty pohybu zbavil bolesti.

„Výsledky z operací v západní Evropě jsou velice dobré a zájem o ně je tam extrémní. Cena operace se pohybuje kolem 30-40 tisíc korun. Je tedy dvakrát levnější než starší metoda,“ upřesnil MUDr. Vrzala. Léčba takového pacienta v invalidním důchodu, který podle něj snědl pytle léků, prostonal tři roky a není mu pomoci - je mnohem dražší než samotná operace.

„Nehledě na utrpení těch lidí. Tato pacientka je již devět měsíců v pracovní neschopnosti, když předtím stonala několik let. Nyní se „plazila“ o berlích a byla psychicky zdevastovaná,“ doplnil lékař.

TOMÁŠ PRCHAL, Severočeské noviny, 29.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?