Ošetření cizinci dluží nemocnicím

11. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Víc než 120 tisíc korun dluží od roku 2000 nymburské nemocnici ošetření cizinci, kteří nebyli pojištěni. Šlo o pacienty z Německa, Kuvajtu, Vietnamu, Chile a z Ukrajiny. Peníze jsou těžko vymahatelné, tvrdí vedení nemocnice...


Nymbursko - Němec, Kuvajťan, Vietnamec, Chilan a tři Ukrajinci. Příslušníky těchto národností ošetřila v posledních zhruba třech letech nemocnice v Nymburce. Ani jeden z nich jí však za poskytnuté ošetření nezaplatil.

„Většinou se jednalo o akutní případy, které přivezla zdravotnická záchranná služba. Cizincům jsme proto automaticky poskytli potřebnou péči, aniž bychom se jich předem ptali, jsou-li pojištěni,“uvedl zástupce ředitele nymburské nemocnice Arnošt Václavíček. Dodal, že dlužné částky se nemocnici daří vymáhat dost obtížně.

„Učinili jsme několik pokusů přes cizineckou policii. Obsílky se však často vracejí s tím, že je adresát neznámý,“ řekl Václavíček. Nemocnice v Městci Králové podle slov jejího ředitele mnoho cizinců v posledních letech neošetřovala. V současné době dluh činí zhruba pětadvacet tisíc korun.

„Jedná se o pohledávky, které jsou evidentně nedobytné,“ konstatoval ředitel královéměstecké nemocnice Otakar Mareš. Zhruba dvacet tisíc korun dluží nemocnici němečtí státní příslušníci.

„Jednalo se o dopravní nehodu, lékaři je okamžitě ošetřili, aniž by se ptali, jsou-li pojištěni. Případ se řeší soudní cestou,“uvedla ekonomka Helena Popková.

V případě, že se nejedná o akutní ošetření, vyžaduje zdravotnický personál v Nymburce i v Městci Králové od pacienta cizí státní příslušnosti předložení dokladů o pojištění. Pokud se jimi neprokáže, zeptají se lékaři, zda je ochoten zaplatit zálohu z předpokládané částky za ošetření.

IRENA KRATOCHVÍLOVÁ, Nymburský deník, 11.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?