Ošetřovatelství založené na důkazech - zahraniční databáze

10. 3. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V současné době existuje řada databází, kterých může sestra využít při plánování ošetřovatelské péče založené na důkazech (evidence-based nursing, EBN). Představíme nejdůležitější databáze obsahující anglickou odbornou literaturu pro obor ošetřovatelství a další příbuzné obory.


Pro lékařské vědy 21. století je charakteristický rychlý rozvoj poznatků a rychle se měnící přístup k léčbě. Proto je nezbytné, aby i ošetřovatelství bylo schopno držet krok s těmito neustálými změnami. Doby, kdy bylo dostačující spoléhat se na několik základních tuzemských učebnic ošetřovatelství a na zkušenosti, jsou dávno pryč.

Moderní ošetřovatelská péče musí vycházet z praxe založené na důkazech (evidence-based nursing, EBN), jinými slovy praktické výkony, postupy, standardy musí být podloženy validními a relevantními výsledky výzkumu (Bártlová, Sadílek, Tóthová, 2005; Burns, Grove, 2005; Polit, Beck, 2006). Pokud chce být české ošetřovatelství na vysoké úrovni, musí brát v úvahu nejnovější zahraniční poznatky a umět je skloubit s poznatky domácími. To je, kromě jiného, podmíněno dobrou znalostí cizího jazyka (angličtiny) a dovedností orientovat se v literatuře. V současné době existují stovky ošetřovatelských časopisů, kde jsou tyto poznatky publikovány. Mnohé z těchto časopisů jsou sestrám k dispozici prostřednictvím databází.

Proč by měla sestra vyhledávat informace v databázích? Databáze např. umožňují zadat do systému klíčové slovo nebo kombinace několika klíčových slov, pomocí nichž jsou články vyhledávány v různých časopisech. Pokud by sestra prohledávala jednotlivé časopisy, byl by celý proces nesrovnatelně zdlouhavější a zcela jistě by nebyl stejně tak důkladný jako prostřednictvím databáze. Na druhou stranu i vyhledávání v databázích může být neefektivní a zdlouhavé, pokud sestra nemá dostatečné znalosti, dovednosti a zkušenosti.

Sestra musí vědět, jaká klíčová slova zadat, a tuto znalost a dovednost často získá jen opakovanou praxí, a pokud se jedná o zahraniční databázi, postupným osvojováním si slovní zásoby v cizím jazyce. Stejně tak je důležité vědět, které databáze obsahují ošetřovatelskou literaturu. Vyhledávání je možné i podle jiných kritérií, než jsou klíčová slova, např. podle autora nebo v některých případech dokonce i podle jazyka, takže je možno najít (i když ve velmi malé míře) určité publikace také v českém jazyce. V některých případech je možno omezit vyhledávání pouze na publikace, které se zabývají výzkumem.

V našem článku uvádíme přehled nejdůležitějších databází, který jsme sestavily v rámci projektu FRVŠ 2008 č. B-1734. Popis databází byl získán přes knihovnu instituce University of Phoenix, což je největší soukromá univerzita v severní Americe, založená v roce 1976. Tato univerzita má k dispozici více než 100 databází pro různé obory a všechny jsou k dispozici jak studentům a vyučujícím, tak jejím absolventům.

EBSCOhost

Databáze EBSCOhost je jedna z hlavních a nejpopulárnějších databází, která umožňuje přístup k plným textům článků z více než 8000 periodik včetně 4000 recenzovaných časopisů. K dispozici jsou informace ze spolehlivých odborných časopisů, brožur, informačních bulletinů, ale i ze zábavných časopisů. Tyto zdroje pokrývají širokou škálu témat včetně zdravotních věd, multikulturní problematiky, denních událostí, obchodu a financí.

Databáze je tedy využívána odborníky z různých oborů. Pro obor ošetřovatelství poskytuje databáze přístup k časopisům International Journal of Nursing Practice, Journal of Advanced Nursing, Journal of Cardiovascular Nursing, Nurse Practitioner, Nurse Researcher, Nursing, Nursing Administration Quarterly, Nursing Diagnosis, Nursing Ethics, Nursing Forum, Nursing Management, Nursing Standard a dalším. Vyhledávání informací může být omezeno na recenzované časopisy.

ProQuest

Databáze ProQuest zahrnuje plné texty článků z více než 9000 periodik a 4000 recenzovaných časopisů. Informace, které jsou přes tuto databázi k dispozici, se zaměřují na obchod, edukaci, zdravotní vědy, bezpečnost, informace v oblasti výpočetní techniky a telekomunikace.

Periodika, která jsou k dispozici pouze přes ProQuest, zahrnují Wall Street Journal, Education Forum, Education Today, New York Times, USA Today a Advanced Practice Nursing Quarterly. Další časopisy ošetřovatelství dostupné přes ProQuest zahrnují např. Journal of Nursing Education, Journal of Continuing Education in Nursing, Nurse Practitioner, Nurse Researcher, Nursing, Nursing Economics, Nursing Ethics, Nursing Forum, Nursing Management, Nursing Standard. Vyhledávání informací může být omezeno na recenzované časopisy.

Gale PowerSearch

Databáze Thomson Gale PowerSearch, dříve nazývaná InfoTrac OneFile, umožňuje přístup k více než 13 000 periodikům, se zpětným pokrytím až do roku 1980. Periodika se svým obsahem zaměřují na obchod, počítače, denní události, ekonomiku, zdravotní vědy, humanitní vědy, právo, politiku, společenské vědy, technologii, umění, otázky životního prostředí a na další témata. Základní vyhledávání může být omezeno na recenzované časopisy.

Periodika dostupná pouze přes tuto databázi zahrnují Journal of Nursing Scholarship a Education Next. Další časopisy pro ošetřovatelství dostupné přes tuto databázi zahrnují International Journal of International Studies, Cancer Nursing Practice, Nurse Education Today, Nurse Researcher, Nursing Diagnosis, Nursing Economics, Nursing Forum, Nursing Management, Nursing Standard, Western Journal of Nursing Research.

Journals@Ovid

Tato databáze umožňuje přístup k plným textům článků v časopisech týkajících se ošetřovatelství a medicíny publikovaných vydavatelstvím Lippincott Williams & Wilkins. Časopisy pro ošetřovatelství, které jsou přes tuto databázi k dispozici, zahrnují Cancer Nursing, Journal of Infusion Nursing, Journal of Cardiovascular Nursing, Nurse Educator, Nurse Practitioner, Nursing, Nursing Administration Quarterly, Nursing Critical Care, Nursing Made Incredibly Easy!, Nursing Management.

CINAHL (Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature)

CINAHL je obsáhlý index publikované literatury v oboru ošetřovatelství. Není to zcela plnotextová databáze - některé uvedené zdroje zahrnují odkaz na plný text, jiné zdroje je nutno získat v jiné databázi nebo v tištěné formě. Hledaný zdroj je někdy možno vyžádat od organizace umožňující přístup do databáze a tato organizace se pak snaží článek obdržet od jiné instituce (tak je tomu v případě databáze CINAHL dostupné přes University of Phoenix v USA); článek je zhruba po dvou dnech žadateli doručen na jeho e-mailovou adresu.

Časopisy dostupné přes tuto databázi zahrnují International Journal of Nursing Practice, International Journal of Palliative Nursing, Journal of Advanced Nursing, Journal of Cardiovascular Nursing, Nurse Practitioner, Nurse Researcher, Nursing, Nursing Administration Quarterly, Nursing Diagnosis, Nursing Ethics, Nursing Forum, Nursing Management, Nursing Standard.

CINAHL Plus with Full-Text

Toto je rozšířená on-line verze databáze CINAHL a je k dispozici přes platformu EBSCOhost. Do svého indexu zahrnuje v podstatě všechny časopisy pro ošetřovatelství v anglickém jazyce, dále publikace prestižních organizací, jako jsou American Nurses’ Association, National League for Nursing a časopisy pro další nelékařské profese - celkem je v indexu 3800 časopisů. Z nich pro více než 750 časopisů jsou články dostupné v plném znění, a to zpětně až do roku 1937.

Health and Wellness Resource Center

Jmenovaná databáze obsahuje přibližně 300 brožur, napojení na články z databáze InfoTrac OneFile a různé encyklopedie, např. Clinical Reference Systems, The Gale Encyclopedia of Childhood & Adolescence, The Gale Encyclopedia of Medicine, Medical and Health Information Directory a The Gale Encyclopedia of Alternative Medicine. Databáze je určena pro zdravotní vědy včetně ošetřovatelství a obor výživy. Časopisy ošetřovatelství dostupné přes tuto databázi zahrnují Cancer Nursing Practice, International Journal of International Studies, Nurse Education Today, Nurse Researcher, Nursing Diagnosis, Nursing Economics, Nursing Forum, Nursing Standard, Western Journal of Nursing Research.

SAGE Full-Text Collections

Uvedená databáze zahrnuje více než 200 časopisů od vydavatele Sage Publications pro obory ošetřovatelství, zdravotních věd, edukace, managementu, politických věd, psychologie, sociologie atd. Všechny časopisy jsou recenzované. Přes tuto databázi je např. dostupný jeden z významných časopisů pro výzkum v ošetřovatelství - Western Journal of Nursing Research.

Závěr

V článku jsme uvedly přehled nejvýznamnějších databází, se kterými sestry v anglicky mluvícím světě pracují. V prostředí České republiky mají sestry a další zdravotničtí pracovníci pravděpodobně menší výběr; je však důležité, aby o těchto zdrojích věděli a usilovali v rámci jejich organizace o zajištění přístupu alespoň k některým z nich. Výhodou je, že mnohé časopisy jsou dostupné přes několik zdrojů, a tak je často dostačující pracovat s menším počtem databází. Překážkou při využití databází bývají nejen jazykové bariéry, ale i cena. Je na nás, sestrách, abychom zdůrazňovaly důležitost EBN, včetně toho, že investice do kvalitních opor se v budoucnu vrátí ve formě lepší péče a spokojenějšího pacienta.

Petra Mandysová, MSN, Mgr. Eva Hlaváčková Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (Petra. Mandysova@upce.cz;Eva. Hlavackova@upce.cz )


Vzdělávání portál EUNIO se rozrůstá a aktualizuje I přes neradostnou hospodářskou situaci se činnost e-learningové univerzity pro ošetřovatelské profese nezastavila. Naopak se rozrůstá o nová témata a stávající lekce průběžně procházejí aktualizačním procesem. V nejbližším období přibudou další novinky - vedle propojení s Edukací.cz (vzdělávání formou seminářů), o čemž jsme informovali v minulé zprávě, se budou na portálu objevovat i samostatné články ze zahraničního odborného tisku a rozhovory s osobnostmi z oblasti ošetřovatelství. V prvním z nich se pokusíme přiblížit plány nové ředitelky VFN Praha, Mgr. Dany Juráskové, Ph. D., MBA, současné prezidentky České asociace sester.

Problematika pádů pod drobnohledem Lekce: Pády, jejímiž autorkami jsou Hilda Vorlíčková a Petra Mandysová, MSN, byla rozšířena o oborové novinky. Pokud jste si ji tedy již prostudovali, nezapomeňte se podívat, co je nového. Připravujeme: Neuroinfekce - infekce CNS přenášené klíšťaty, laktační poradenství, komunikace s postiženými pacienty, hodnocení seniorů I nadále vítáme vaše připomínky, příspěvky do diskuse nebo zajímavá samostatná sdělení. Adresa je stále stejná: www.eunio.cz, eunio@eunio.cz. Úspěšné studium v roce 2009 přeje redakce portálu EUNIO PaedDr. Jaroslava Sladká Pears Health Cyber jaroslava.sladka@pearshealthcyber.com

Literatura
Výzkum a ošetřovatelství. Bártlová, S., Sadílek, P., Tóthová, V. 1.
vydání. Brno, NCO NZO 2005, 146 stran.
The Practice of Nursing Research: Conduct, Critique, and Utilization. Burns, N., Grove, S. K. 5. vydání. St. Louis, Elsevier Saunders 2005, 780 stran.
Essentials of Nursing Research: Methods, Appraisal, and Utilization. Polit, D. F., Beck, C. T.6.vydání. Philadelphia, Lippincott Williams & Wilkins 2005, 554stran.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?