Osm nemocnic skončí, stovka přijde o oddělení

5. 12. 2012 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Do konce roku zbývá necelý měsíc a nemocnice ještě nemají jasno, jak budou vypadat smlouvy, které mají začít platit v lednu. Zaniknout by měla lůžková oddělení v osmi zařízeních a ve 108 nemocnicích bude zrušeno jedno či více oddělení.


„Například v Libereckém kraji se jedná o nemocnici v Tanvaldě. Paďochova nemocnice v Turnově a dalších 17 zařízení v ČR má dostat pouze omezené smlouvy na dva tři roky pro některá klíčová oddělení. Oproti tomu nemocnice v Semilech má mít dlouhodobou smlouvu, přičemž má mnohem horší personální a přístrojové vybavení a menší spádovou oblast. Starosta Semil a poslanec za TOP09 Jan Farský je ve správní radě VZP,“ říká místopředseda strany VV Petr Skokan.

Jen smlouvy na pět let?

„Situace je způsobena tím, že zdravotní pojišťovny nesplnily povinnost uloženou zákonem a s nemocnicemi dosud neuzavřely smlouvy o poskytování péče,“ míní mluvčí krizového štábu Václav Krása. Štáb proto doporučil nemocnicím, aby neuzavíraly krátkodobé smlouvy s pojišťovnami. Radí pouze smlouvy na pět let v dosavadním rozsahu.

Jenže pokud se nemocnice podle rady zachovají, nedoplatí na to ani tak pacienti, jako samotná zařízení.
„Pokud po 1. lednu nebudou podepsané smlouvy, stane se pouze to, že se část nemocnic dostane ve vztahu k pojišťovnám do nesmluvního vztahu. To znamená, že jim bude placena jen akutní péče a úhrada bude mnohem nižší, než by byla při podepsání smlouvy. Jediné, co tyto nemocnice nebudou poskytovat, je plánovaná péče, tedy například endoprotézy,“ podotýká náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Podle něj tak jediným výsledkem bude, že zařízení připraví sama sebe o peníze.

Rychle vyjednat smlouvy s nemocnicemi tak bude nejžhavějším úkolem novopečeného šéfa VZP Zdeňka Kabátka. Během příštího roku by při restrukturalizaci mělo zmizet šest tisíc akutních lůžek, naopak přibýt mají lůžka dlouhodobé péče.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?