Osminu nezaměstnaných tvoří osoby se změněnou pracovní schopností

7. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně Součková uvedla, že i v jejím resortu je dostatek prostoru pro osoby se zdravotním postižením či se ZPS. Mohou být zaměstnáni na místech osobních a zdravotních asistentů, jako zdravotní sestry či ošetřovatelky. "Handicapovaní by v budoucnu mohli nahradit civilkáře...


BRNO - Přibližně osminu z 530.000 lidí bez práce tvořily na konci letošního září osoby se změněnou pracovní schopností (ZPS). Stát na jejich zapojení do pracovního procesu vynaložil loni celkem 705 milionů Kč, z toho příspěvek pro firmy, které zaměstnávají převážně osoby se ZPS, dosáhl 411 milionů Kč. Na brněnském veletrhu Mefa to řekla Jana Majerová z ministerstva práce a sociálních věcí.

Velký zájem je podle Majerové na udržení pracovních míst v takzvaných chráněných dílnách, kde působí více než 60 procent lidí se ZPS. Stát zde částečně pokryl ekonomické náklady částkou asi 131 milionů korun a na zřízení pracovních míst věnoval přes 42 milionů korun. Na konci září bylo k dispozici 45.000 volných míst.

„Dotace, poskytované státem, slouží především ke zvýšení motivace firem zaměstnávat občany se ZPS,“ uvedla Majerová.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková uvedla, že i v jejím resortu je dostatek prostoru pro osoby se zdravotním postižením či se ZPS. Mohou být zaměstnáni na místech osobních a zdravotních asistentů, jako zdravotní sestry či ošetřovatelky. „Handicapovaní by v budoucnu mohli nahradit civilkáře,“ míní ministryně. Zapojit postižené lidi zpět do práce podle Součkovné může jen spolupráce resortů zdravotnictví, práce a sociálních věcí a školství.

Problematice zaměstnávání ZPS se dnes na Výstavišti věnovala mezinárodní konference „Od pracovní terapie k plné ekonomické aktivitě“. Akce se uskutečnila v rámci zasedání společnosti ARGE Öst-West, složené ze zástupců výrobních družstev z ČR, Rakouska, Slovinska, Slovenska a Maďarska. Účastníci konstatovali, že na osoby se ZPS mají některé firmy stále dosud vysoké požadavky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?