OSN: AIDS a pokles porodnosti brzdí populační explozi

28. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výrazný pokles porodnosti a rostoucí počet obětí AIDS brzdí populační explozi. Tento trend by mohl na konci 21. století vést k poklesu světové populace...


píše internetový server NewScientist.com.

Demografové OSN vydali ve středu zprávu, ve které poupravují původní odhady o světové populaci v roce 2050.

Joseph Chamie, šéf demografické divize OSN, odhaduje, že za necelých padesát let bude na zemi žít kolem 8.9 miliardy lidí – tedy o 400 milionů méně než byl původní demografický odhad. (V současnosti žije na světě 6.3 miliard lidí).

Populační odhady vycházejí z předpokladu, že drtivá většina žen bude mít v polovině tohoto století méně než dvě děti. Ve většině zemí připadne na jednu matku 1.85 dítěte.


Rusko a Ukrajinu podle odhadů čeká populační pokles o 30 až 50 procent.

Evropanů a Japonců výrazně ubyde

K výraznému poklesu porodnosti má dojít celkem ve 33 zemích. Například v Japonsku má za padesát let žít o 14 procent méně lidí, populace v Itálii klesne podle odhadů o 22 procent. Ještě rapidnější pokles pak údajně čeká země východní Evropy. V Rusku a Ukrajině má populace dokonce klesnout o 30 až 50 procent.

Jednou z mála zemí, která bude pokračovat v populačním růstu, jsou podle demografů Spojené státy, a to zejména kvůli silné migraci lidí do USA.

V následujících pěti destiletí dojde zřejmě také k výraznému stárnutí populace. Počet osob nad osmdesát let má být pětkrát vyšší než dnes. Průměrný věk člověka (kdy polovina lidstva bude mladší než on a polovina starší) stoupne ze současných 26 let na 37.

DÁLE ČTĚTE:

Fertility decline is economic 'window of opportunity'

Global population to peak in 2070

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 27.2. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?