OSN muselo omezit pomoc v Jemenu, i když je nyní potřebnější

2. 6. 2020 7:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Humanitární organizace působící v Jemenu naléhavě žádají o finanční podporu, aby mohly pokračovat ve svých aktivitách ve válkou zmítané zemi. Představitelé organizací na dnešní konferenci dárcovských zemí upozornili na to, že část podpůrných projektů už musela skončit i přesto, že se ke stávajícím problémům Jemenu nyní přidává šíření koronaviru. O tom píše agentura AP.


Podle AP muselo v Jemenu zcela ukončit nebo omezit činnost asi 75 procent programů OSN. Světový potravinový program (WFP) byl nucen snížit příděly potravin o polovinu a zdravotnické projekty financované OSN už fungují po celé zemi jen ve 189 nemocnicích z původních 369.

Podle údajů OSN ohrožuje hladomor v Jemenu 10 milionů lidí a 80 procent z celkových 30 milionů obyvatel závisí na humanitární pomoci. V Jemenu už šestým rokem zuří občanská válka, která zahubila více než 100.000 lidí a čtyři miliony vyhnala z domovů. Další tisíce lidí zemřely následkem cholery a podvýživy, která se týká především dětí. Země je rozdělená, vláda podporovaná koalicí vedenou Saúdskou Arábií má kontrolu převážně nad jihem země, šíité ovládají sever a většinu větších měst včetně metropole Saná.

"Je pro mě skoro nemožné říct rodině do očí: ´Je mi to moc líto, ale dostanete jen polovinu jídla, které potřebujete k tomu, abyste přežili´," popisuje koordinátorka OSN pro Jemen Lise Grandeová situaci, ve které se nyní humanitární pracovníci nacházejí.

Ztenčování fondů je důsledkem několika příčin, jeden z hlavních problémů ale představují šíitští separatisté, známí jako Húsíové, kteří mají kontrolu nad hlavním městem Saná a dalšími územími. Spojené státy, jeden z hlavních přispěvatelů fondů, omezily finanční pomoc pro Jemen s vysvětlením, že Húsíové dodávkám brání. Následkem toho musel Světový potravinový program snížit dodávky v oblastech kontrolovaných těmito povstalci o polovinu.

Konferenci poprvé spolupořádá Saúdská Arábie, která je od roku 2015, kdy začala s bombardováním s cílem vytlačit Íránem podporované Húsíje z obsazené severní části země, jedním z hlavních účastníků jemenské války.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?