OSN: Přes šest milionů Severokorejců potřebuje potravinovou pomoc

25. 3. 2011 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než šest milionů Severokorejců naléhavě potřebuje mezinárodní potravinovou pomoc. S odvoláním na Organizaci spojených národů to napsala agentura AP.


Podle OSN utrpěla Severní Korea několik ran, včetně letních záplav a kruté zimy, které „zemi zanechaly velmi zranitelnou, pokud jde o potravinovou krizi“. Mezi nejhůře postiženými jsou děti, ženy a starší lidé.

OSN na základě zprávy, vypracované v únoru a březnu na žádost KLDR, doporučila poskytnutí 430.000 tun pomoci.

O obnovení potravinové pomoci komunistické diktatuře uvažují podle AP například Spojené státy. Naproti tomu Česká republika podle únorového prohlášení prvního náměstka ministra zahraničí Jiřího Schneidera žádost KLDR o poskytnutí potravinové pomoci nejspíše odmítne.

Schneider řekl, že KLDR je zemí, která investuje obrovské prostředky do vývoje vojenského průmyslu a velmi nebezpečných zbraní, do jaderného a raketového programu. V takové situaci prý ČR velmi pravděpodobně potravinovou pomoc neposkytne.

Agentura Reuters s odvoláním na americké ministerstvo zahraničí uvedla, že návštěvu KLDR plánuje bývalý americký prezident Jimmy Carter. Do země chce prý cestovat jako soukromá osoba a nepoveze s sebou žádné oficiální poselství své vlády.
mtw mik

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?