OSN: proč tolik peněz na boj s terorismem, když umírají miliony lidí na AIDS?

22. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Je ostudné, že na boj proti terorismu jsou vynakládány obrovské peníze, zatímco na boj proti AIDS se finance nedostávají, tvrdí čelní představitelé OSN. "Toto dvojí měřítko je směšnou obludností moderního světa," uvedl zvláštní delegát OSN pro otázky AIDS v Africe, Stephen Lewis...


Je ostudné, že na boj proti terorismu jsou vynakládány obrovské finanční částky, zatímco na boj proti AIDS se finance nedostávají, tvrdí čelní představitelé OSN. Informovala o tom agentura AFP.

„Miliony dětí na světě žijí v bídě a strachu z budoucnosti. Jak je možné, že v roce 2003 se na boj s terorismem vynakládá přes 200 miliard dolarů, ale nenajdou se peníze na to, abychom ušetřili děti před hrůzami třetího světa? Jak to, že nejsou peníze na antiretrovirální léky pro všechny, kteří takovou léčbu potřebují?“ uvedl zvláštní delegát OSN pro otázky AIDS v Africe, Stephen Lewis.

Svým projevem zahájil šestidenní Mezinárodní konferenci na téma AIDS a sexuálně přenosné choroby v Africe (ICASA).

Toto dvojí měřítko je podle Lewise směšnou obludností moderního světa. Delegát nezmínil jmenovitě Spojené státy, ani neuváděl podrobnosti ohledně částky 200 miliard dolarů na boj s terorismem.

Organizace UNAIDS (Program OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS), již dříve uvedla, že finance vynakládané na boj s touto nemocí se pomalu zvyšují - v loňském roce to bylo 950 milionů dolarů. „Tyto prostředky jsou ale jen polovinou toho, co potřebujeme,“ řekl šéf UNAIDS, Michel Sidibe.

Ačkoliv ceny léků proti AIDS výrazně klesly, dovolit si je může pouze 50 tisíc Afričanů nakažených virem HIV.

Aktivisté v boji proti AIDS v Africe upozorňují na to,že nejdůležitějším problémem je najít efektivní způsob, jak léky dostat skutečně k těm, kteří je potřebují.

Nejhorší situace je na jihu Afriky

Na konferenci, která se koná každé dva roky, se sjelo tisíce lékařů, politiků a aktivistů proti AIDS. OSN u příležitosti této konference vydala zprávu, ve které hodnotí vývoj v jednotlivých oblastech Afriky:

Nejvyšší výskyt HIV/AIDS je zaznamenán na jihu Afriky. Například v Botswaně je nakaženo téměř 40 procent dospělé populace. Světová zdravotnická organizace dále upozorňuje, že v jižní Africe je infikována každá pátá těhotná žena.

Naopak na východě Afriky se situace mírně zlepšuje. Celková prevalence HIV/AIDS v této oblasti pomalu klesá.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 22.9. 2003


SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
ICASA - stránky konference
UNAIDS

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?