OSN: Průjmová onemocnění v Súdánu zabila 38 osob

30. 6. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Akutní průjmová onemocnění v Súdánu mají tento měsíc na svědomí 38 životů. Od loňského srpna v zemi na následky průjmů zemřelo 317 lidí.


S odkazem na středeční zprávu OSN o tom informoval zpravodajský web News 24. Průjmová onemocnění, například cholera, se přenášejí kontaminovanou vodou. Šíření nemoci se dá zabránit a nakažené lze léčit. Nejvíce náchylnou skupinu tvoří děti.

Dětský fond Spojených národů (UNICEF) uvedl, že průjmová onemocnění se objevila ve 12 z celkových 18 súdánských států.

„V posledních deseti měsících bylo zaznamenáno 16.600 případů akutních průjmových onemocnění a 317 lidí na následky nemoci zemřelo. Zdravotní výstraha přitom platí už když je počet případů oproti současnému počtu poloviční,“ uvedl UNICEF s tím, že od konce května přišlo takto o život 38 lidí.

Nejvíce případů bylo zaznamenáno v Bílém Nilu, státu, který leží v centrální části Súdánu. V tomto regionu se podle UNICEF průjmovými onemocněními nakazilo přes 5800 lidí.

„V Bílém Nilu, kde žije více než 100.000 uprchlíků, většinou v uprchlických táborech, se situace může zhoršit až začne období dešťů,“ uvedl UNICEF.

Případy průjmových onemocnění byly rovněž v hojné míře zaznamenány v súdánských státech Východní Dárfúr, Severní Dárfúr, Jižní Dárfúr, Jižní Kurdufán a Západní Kurdufán.

Dodržování správné hygieny je klíčové v boji proti průjmovým onemocněním a může pomoci ochránit před nákazou i více náchylné podvyživené děti. Průjmová onemocnění jsou čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí dětí na světě. Před dovršením pěti let na následky těchto nemocí každoročně přijde o život téměř 500.000 dětí.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?